Per balsavimą naujajam Nacionalinės teisėjų tarybos reglamentui pritarė 227 parlamentarai, o prieš buvo penki įstatymų leidėjai. Visgi dauguma opozicijos deputatų 460 narių turinčiame Lenkijos parlamente išvis nebalsavo, taip išreikšdama savo protestą.

Pagal naująsias taisykles dabartinės tarybos kadencija baigtųsi vos įsigaliojus reglamentui. Naujus jos narius rinktų parlamentas, kuriame dominuoja konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) nariai. Iki šiol teisėjų tarybos narius rinkdavo teisėjai.

Opozicija savo ruožtu tvirtina, kad valdantieji pažeidžia Konstituciją ir siekia panaikinti teismų nepriklausomybę.

Lenkijos vyriausybę griežtai kritikuoja Europos Sąjungos lyderiai, kurie teigia, kad Varšuvos politika kelia grėsmę teisinei valstybei.

Nacionalinė teisėjų taryba nustato teisėjų etikos gaires ir svarsto pretendentų į teisėjus kandidatūras.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ trečiadienio vakarą paskelbtame pranešime nurodė, kad dėl naujųjų pataisų „institucija, sauganti teismų ir teisėjų nepriklausomybę, taps kontroliuojama parlamento“ ir bus pakeista teismų pirmininkų bei jų pavaduotojų skyrimo tvarka.

„Lemiamą vaidmenį šiame procesia atliks teisingumo ministras“, – pažymėjo „Amnesty International“.

Manoma, kad naujosioms taisyklėms pritars ir parlamento aukštieji rūmai bei prezidentas Andrzejus Duda, šalies vadovo postą iškovojęs 2015-aisiais, dar būdamas PiS narys.