„Mums svarbu tai, kad trūksta elementaraus teisingumo, kalbant apie Vokietijos išmokėtas kompensacijas po Antrojo pasaulinio karo. Lenkija šiuo požiūriu buvo diskriminuojama“, – interviu naujienų agentūrai dpa sakė J. Czaputowiczius.

Antrojo pasaulinio karo reparacijų klausimas buvo įtrauktas į Lenkijos vyriausybės darbotvarkę 2015 m., kai į valdžią atėjo „Teisės ir teisingumo“ partija. Vokietijos vyriausybė savo ruožtu tvirtina, kad klausimas teisiškai jau išspręstas.

„Šiuo metu sunku pasakyti, kad šis lapas jau užverstas“, – sakė J. Czaputowiczius, pridurdamas, kad turi būti atsižvelgiama ir į proporcingumą.

Pagal 1945-ųjų Potsdamo konferencijoje pasirašytus dokumentus, Lenkija turėjo gauti dalį reparacijų, skirtų SSRS. Vis dėlto, mainais už gautą dalį reparacijų, Stalinas privertė Lenkiją tiekti anglį Sovietų Sąjungai už kur kas mažesnę nei rinkos kaina.

„Palyginkite kitų šalių nuostolius su Lenkijos kančiomis. Yra šalių, kurios prarado daug kartų mažiau, bet gavo daugiau kompensacijos. Ar tai teisinga? Svarbiausias klausimas – ar su Lenkija buvo elgiamasi teisingai, palyginti su kitomis šalimis“, – klausė Lenkijos užsienio reikalų ministras.

Pasak J. Czaputowicziaus, nors Vokietijos vyriausybė tvirtina, kad klausimas išspręstas, „moralinė atsakomybė vis dar yra“.
Lenkija kol kas nėra nusprendusi, ar pradės teisinį ginčą dėl reparacijų.