„Deja, į Europą atvykstanti Amerikos delegacija su prezidentu J. Bidenu priešakyje yra taip susirūpinusi jo susitikimu su V. Putinu, kad nerado laiko surengti susitikimus su sąjungininkais iš rytų flango“, – sakė jis penktadienį paskelbtame interviu laikraščiui „Rzeczpospolita“.

Ministras patvirtino, kad Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos susitikimas su J. Bidenu neplanuojamas.

„Kaip NATO viršūnių susitikimo Varšuvoje 2016 metais šeimininkai siekėme, kad Ukraina – primenu, Rusijos agresijos auka – būtų pakviesta į jį specialaus svečio teisėmis. Šįsyk Ukrainos prezidentas negavo kvietimo (į NATO viršūnių susitikimą Briuselyje birželio 14 d.).

Prieš kelias dienas, mėgindamas gelbėti situaciją, prezidentas J. Bidenas pakvietė prezidentą Volodymyrą Zelenskį į Vašingtoną. Bet tai bus jau po susitikimo su V. Putinu. O juk eilės tvarka turi būti atvirkštinė, tai turi būti apgalvotos politikos elementas, o ne „veido išsaugojimo operacija“. Tai dar viena klaida. Tad matome visą jų virtinę. O juk jų visų buvo galima išvengti, jeigu būtų rimtai žiūrima į konsultacijas su sąjungininkais“, – pareiškė Z. Rau.

Zbigniewas Rau

Lenkijos diplomatijos vadovas priminė buvusio šalies prezidento Lecho Kaczynskio kalbą, pasakytą 2008 metų rugpjūtį Nepriklausomybės aikštėje Tbilisyje, kurioje jis įspėjo pasaulį apie Rusijos agresijos grėsmę.

„Jis sakė, kad po Gruzijos jos auka taps Ukraina, paskui – Baltijos valstybės, galiausiai gali ateiti Lenkijos eilė. Baracko Obamos administracija ignoravo šiuos perspėjimus, šiandien J. Bideno administracija vėl nenori jų girdėti. Jai patogiau kalbėtis su vokiečiais ir prancūzais, kurie nekels sunkių klausimų ir noriai pritars amerikiečiams santykių su Rusija klausimais. NATO rytinio sparno valstybės tikrai galėtų pasidalyti savo patirtimi, kad įspėtų sąjungininkus amerikiečius nedaryti naujų klaidų. Mes atvirai pasakytume, kad jie brenda į pasalą“, – pabrėžė Z. Rau.

Lenkija mėgino susitarti dėl šalies prezidento Andrzejaus Dudos susitikimo su Baltųjų rūmų šeimininku J. Bidenu prieš jo derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, numatytas birželio 16 d. Tai antradienį pranešė laikraštis „Rzeczpospolita“.

Pasak leidinio, Lenkija „siekė, kad būtų surengtos konsultacijos su J. Bidenu prieš JAV ir Rusijos viršūnių susitikimą birželio 16 d.“.

Laikraštis rėmėsi „keliais nepriklausomais šaltiniais“, kurie „patvirtina, jog Amerikos prezidentas neįspėjo nei Lenkijos, nei Ukrainos prieš paskelbdamas gegužės 19 d., kad nebeketina blokuoti dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimo darbų, nors buvo daug progų pasikonsultuoti“.

Kaip rašė „Rzeczpospolita“, dabar Varšuva būgštauja, kad „Nord Stream 2“ taps precedentu, nulemsiančiu tolesnį J. Bideno komandos elgesį su Lenkija ir kitomis regiono šalimis. Šiai nuomonei pritaria nepriklausomi ekspertai.

„J. Bideno administracija nuėjo pernelyg toli, atsisakydama pasikonsultuoti su sąjungininkais iš Vidurio Europos prieš susitikimą su V. Putinu“, – sakė laikraščiui Amerikos instituto „German Marshall Fund“ Varšuvos biuro direktorius Michałas Baranowskis.

Kaip pažymi „Rzeczpospolita“, geriausias būdas išsklaidyti Lenkijos būgštavimus būtų A. Dudos pokalbis su J. Bidenu per NATO viršūnių susitikimą Briuselyje birželio 14 d., likus dviem dienoms iki JAV ir Rusijos vadovų derybų Ženevoje.

Ukraina anksčiau išreiškė nerimą dėl J. Bideno ir V. Putino susitikimo laiko bei Vašingtono sprendimo atšaukti sankcijas, skirtas užkirsti kelią „Nord Stream 2“ dujotiekio, kuriuo Rusija, apeidama Ukrainą, tieks gamtines dujas Vokietijai, užbaigimui.

Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai penktadienį pradeda trijų dienų susitikimą ir, pažadėję padovanoti milijardą vakcinų nuo COVID-19 dozių neturtingiausioms pasaulio šalims, tarsis, kaip padėti užbaigti pandemiją, o ekonomikos atsigavimą orientuoti į klimatą.

JAV prezidentas J. Bidenas ir jo kolegos iš Jungtinės Karalystės, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Japonijos nevirtualiai susitiks pirmą kartą po beveik dvejų metų pertraukos, pandemijai privertus atšaukti praėjusių metų viršūnių susitikimą.

Susitikę Anglijos pietvakarinėje Kornvalio grafystėje esančiame Karbis Bėjaus kurorte, kur vykdoma didžiulė saugumo operacija, lyderiai taip pat ketina aptarti įspėjimus Rusijai ir Kinijai.

Dauguma G-7 valstybių ir vyriausybių vadovų pirmadienį vėl susitiks Briuselyje, kur dalyvaus NATO susitikime, o tada J. Bidenas nuvyks į Ženevą pirmo tiesioginio susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. JAV lyderis yra pažadėjęs šio susitikimo metu įvertinti Rusijos elgesį be užuolankų.

Trečiadienį atvykęs į Didžiąją Britaniją savo pirmojo prezidentinio užsienio vizito, J. Bidenas JAV kariams pasakė, kad „Jungtinės Valstijos sugrįžo ir pasaulio demokratijos stovi drauge“ po jo pirmtako Donaldo Trumpo administracijos sukelto sąmyšio.

G-7 viršūnių susitikimo šeimininkas britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sakė, kad Kinijoje prasidėjusi COVID-19 pandemija taip pat „smarkiai supurtė“ tarptautinę tvarką.

„Karbis Bėjuje privalome palikti tai praeičiai“, – sakė jis prieš viršūnių susitikimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (379)