Prieš keturias dienas Europos Sąjungos lyderiai perrinko D.Tuską dar vienai kadencijai, nepaisydami jo gimtosios Lenkijos atstovų pasipriešinimo. Supykusi Varšuva apkaltino ES „sukčiavimu“ ir paskelbė „negatyvią“ politiką Briuselio atžvilgiu.

Varšuvos regioninės prokuratūros atstovas Michalas Dziekanskis atsisakė pateikti daugiau informacijos apie prašymą trečiadienį apklausti D.Tuską, buvusį Lenkijos ministrą pirmininką.

D.Tusko kanceliacija pirmadienį atsakė, kad pirmininkui bus „neįmanoma“ liudyti Varšuvoje trečiadienį dėl jo anksčiau prisiimtų įsipareigojimų Europos Parlamente, Strasbūre.

Lenkija atlieka tyrimą dėl įtariamos dviejų buvusių Lenkijos karinės kontržvalgybos vadovų generolų Januszo Noseko ir Piotro Pytelio veikos.

Jie yra įtariami „peržengę savo įgaliojimus bendradarbiaudami su užsienio valstybės tarnybomis“, negavę reikiamo leidimo.

Anot Lenkijos žiniasklaidos, tyrimas susijęs su susitarimu, kuris buvo sudarytas su Rusijos Federaline saugumo taryba (FSB, buvusia Sovietų Sąjungos KGB) netrukus po 2010 metų lėktuvo katastrofos Rusijoje, kur žuvo tuometinis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis ir dešimtys kitų aukšto rango valstybės pareigūnų.

Kai kuriuose pranešimuose sakoma, kad šiuo susitarimu buvo susitarta bendradarbiauti išvedant lenkų karius iš tuo metu vykdytų NATO operacijų Afganistane. Kituose nurodoma, kad pagal susitarimą buvo leista FSB agentams nevaržomai lankytis lenkų SKW karinės kontržvalgybos būstinėje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)