„Mums buvo sakoma, kad viskas buvo ištirta su tikslumu, su kruopštumu – tam, kad būtų užliūliuotas mūsų budrumas“, - sakė stiuardesės tėvas Grzegorzasz Januszko.

Jis taip pat sakė, kad šeimos buvo apgautos, kad karstų negalima atidaryti, o dabar jos girdi eilinį melą, neva po katastrofos siekė kuo greitesnių laidotuvių. Jo nuomone, neseniai atliktų ekshumacijų rezultatai didžiąja dalimi paaiškina, kodėl „kai kurie asmenys“ nenorėjo, kad kūnų autopsijos būtų atliktos Lenkijoje.

Ekshumuojant Smolensko aukų palaikus paaiškėjo šokiruojantys faktai. Generolo Wlodzimierzo Potasinskio, kuris katastrofos metu buvo Lenkijos Specialiųjų pajėgų vadas, karste rasti dar keturių tragedijos aukų kūnų fragmentai. Tuo metu generolo Bronislawo Kwiatkowskio karste rasti net aštuonių kitų asmenų palaikų fragmentai, rašo portalas fakt.pl.

Kaip seniau rašė portalas wPolityce.pl, generolo Tadeuszo Ploskio karste buvo pusė kūno, o kita pusė buvo rasta generolo Mirono Chodakowskio karste. Šios informacijos prokuratūra kol kas nepatvirtina.

DELFI primena, kad 2010 metų balandžio 10 dienos Smolensko tragedijos, kurioje žuvo tuometinis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis su žmona ir kiti 95 juo skridę asmenys, aukų palaikus nuspręsta ekshumuoti Lenkijos prokuratūrai nusprendus atnaujinti tragedijos tyrimą. Tai įvyko po to, kad 2015 metais parlamento rinkimus laimėjo L. Kaczynskio partija PIS („Teisė ir teisingumas“).

Nuo 2016 metų lapkričio prokurorai atliko 17 ekshumacijų. Iki šių metų pabaigos prokuratūra planuoja ekshumuoti ir akylai ištirti dar 46 aukų kūnus. 2018 metais iki birželio mėnesio turi būti ekshumuoti ir patikrinti dar 26 karstai.