Šis pareiškimas dar labiau pakurstė nesutarimus dėl valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) bandymų perimti teismų sistemų kontrolę, keisti įstatymus bei į pagrindinius teisinės sistemos postus paskirti sau lojalius asmenis.

PiS tvirtina, kad tokiais žingsniais siekiama išspręsti neefektyvumo problemą bei išvalyti teismų sistemą nuo komunistinių laikų teisėjų, bet kritikai atsikerta, jog valdantieji sistemą paralyžiuoja ir pažeidinėja Konstituciją.

Penktadienį keli šimtai Varšuvos gyventojų su žvakėmis ir šalies vėliavomis prieš teismo pastatą surengė dar vieną protestą.

Lenkijos Aukščiausiasis Teismas suspendavo įstatymą, priverčiantį į pensiją išeiti visus teisėjus, sulaukusius 65 metų ir vyresnius, bei paprašė Europos Sąjungos Teisingumo Teismo išsiaiškinti, ar priverstinės ankstyvos pensijos planai atitinka ES įstatymus. Teisingumo Teismo verdiktas turėtų tapti nuoroda šiuo klausimu visoms ES valstybėms, tačiau jo gali tekti laukti kelis mėnesius.

A. Dudos patarėjas Andrzejus Mucha (Andžejus Mucha) sako, kad Lenkijos įstatymai nenumato galimybės tokiu būdu suspenduoti įstatymą, o teismas bando „apeiti įstatymus“.

A. Duda šiuo metu svarsto, ar patenkinti 14-os vyresnių nei 65 metai teismo teisėjų prašymą leisti toliau dirbti.