Kaip parodė šios apklausos, kurią atliko bendrovė „Ipsos“ duomenys, 42 metų konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) kandidatas A.Duda laimėjo 53 proc. balsų, o 62 metų B.Komorowskis liko antroje vietoje su 47 proc. rinkėjų parama.

Abu kandidatai laimėjo po aštuonias iš 16 Lenkijos vaivadijų.

Praėjus vos kelioms minutėms po to, kai apklausa parodė, kad jį įveikė mažai žinomas opozicijos kandidatas, B.Komorowskis pripažino savo pralaimėjimą prezidento rinkimuose.

„Aš sveikinu savo varžovą Andrzejų Dudą ir linkiu jam sėkmingo prezidentavimo“, – sakė B.Komorowskis.

Nuotaika A.Dudos rinkimų štabe buvo labai pakylėta, nes PiS netikėtai pasiekė savo pirmą reikšmingą pergalę rinkimuose per beveik dešimtmetį.

„Mes galime pakeisti Lenkiją“, – savo šalininkams pareiškė A.Duda. Jis pažadėjo siekti, kad prezidento institucija būtų atvira bei grindžiama vienybe ir sakė, kad reikia daug nuveikti sprendžiant šalies problemas.

Rezultatas, kurio dar prieš kelias savaites niekas nesitikėjo, yra itin skaudus smūgis Pilietinei platformai, liberaliai proeuropietiškai partijai, valdžiusiai Lenkiją pastaruosius aštuonerius metus.

Rinkėjų apklausos duomenys turėjo būti paskelbti 22 val. vietos laiku, tačiau jų paskelbimas buvo atidėtas 90 minučių po to, kai vienoje rinkimų apylinkėje vakarinėje Lenkijoje mirė 80 metų rinkėja.

Dėl šio incidento rinkimų apylinkė kurį laiką buvo uždaryta, o įstatymas numato, kad balsavietė tokiu atveju turi veikti ilgiau tiek laiko, kiek neveikė.

Rinkėjų aktyvumas, „Ipsos“ duomenimis, siekė 56,1 procento.

Prieš dvi savaites vykusiame pirmajame rinkimų ture A.Duda laimėjo 34,76 proc. balsų, o B.Komorowskis - 33,77 procento.

„Ipsos“ pažymėjo, kad A.Dudai pavyko laimėti daugiau kaip 59,4 proc. roko žvaigždės Pawelo Kukizo, kuris per pirmąjį turą liko trečias su 20,8 proc. balsų, elektorato.

Savo poziciją dėl kandidatų, siekiančių prezidento posto, turėjo teisę pareikšti apie 30,8 mln. Lenkijos rinkėjų.

Galutiniai oficialūs rinkimų rezultatai turėtų būti paskelbti pirmadienį.

Ėmė atrodyti atitrūkęs nuo rinkėjų

Per penkerius prezidentavimo metus B.Komorowskis buvo palyginti populiarus ir ilgą laiką buvo manoma, kad jis lengvai laimės rinkimus jau pirmajame rate. Nors yra santūrokas, jis pelnė sutaikančio ir kompromiso nevengiančio lyderio reputaciją, bet neseniai ėmė atrodyti atitrūkęs nuo rinkėjų.

Centro dešinės Pilietinė platforma aštuonerius metus vadovavo precedento neturinčiam ekonomikos augimui, tačiau ji susimokėjo už virtinę skandalų ir nepopuliarių sprendimų, tokių kaip pensinio amžiaus padidinimas. Ji taip pat patyrė smūgį išvykus charizmatiškam buvusiam jos lyderiui ir premjerui Donaldui Tuskui, kuris pernai tapo Europos Vadovų Tarybos pirmininku.

„Balsavau už Dudą, nes noriu permainų“, – sakė 46 metų viešojo sektoriaus darbuotoja Wieslawa Lorenc, sekmadienį atidavusi savo balsą Varšuvos priemiestyje Mokotove.

„Pensijos amžius yra tiesiog neteisingas. Šachtininkai, slaugytojai, mokytojai – jie nepakankamai uždirba, o darbo rinka bloga“, – sakė ji.

Tačiau kai kurie rinkėjai sakė paprasčiausiai norintys išvengti „neprognozuojamo“, PiS veikiamo prezidentavimo.

„Labai sunkia širdimi balsavau už Komorowskį“, – sakė 34 metų varšuvietė Alicja.

Ji pirmajame rate parėmė isteblišmentui priešišką kandidatą P.Kukizą, protestuodama dėl „galimybių jaunimui trūkumo darbo rinkoje“.

Kiti yra tokie nusivylę politika, kad atsisakė balsuoti.

„Prieš penkerius metus balsavau už Komorowskį, bet šįkart visai nebalsuoju. Nėra gero kandidato“, – šalies pietuose esančioje Krokuvoje sakė 46 metų informacinių technologijų specialistas Marekas Sadolskis.

„Ekonomikos augimas? Vidutiniam piliečiui tai vargiai juntama, – savo ruožtu dėstė 53 metų geležinkelių darbuotojas Zbigniewas Pela, kuris sekmadienį balsavo už A.Dudą. – Jie kuria geras gyvenimo sąlygas kai kurioms socialinėms grupėms, kurios turi savo verslą, o ne paprastiems piliečiams“.

Tačiau tiems rinkėjams, kuriems rūpi ne tik vidaus reikalai, konservatorių pergalė kelia nerimą.

Kai „Įstatymas ir teisingumas“ praėjusį kartą valdė šalį, Varšuva susipyko su savo sąjungininkais Berlyne ir Europos Sąjungoje, be to, įsitraukė į piktus ginčus su Maskva.

„Aš bijau Dudos, – sakė 26 metų baro padavėjas Michalas Moranskis. – Komorowskis ... bendradarbiauja su NATO ir ES, ir formuos vieną frontą su jais, be ėjimo priekyje visų ir mosavimo kardu“.