A.Duda šį paketą pasirašė praėjus keturioms dienoms po to, kai jį priėmė parlamentas, kuriame nuo spalį vykusių rinkimų daugumą turi konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“.

Pagal naująją tvarką, kuri iškart įsigaliojo, Konstitucinio Tribunolo sprendimai turės būti priimami dviejų trečdalių, o ne paprasta balsų dauguma, kaip buvo iki šiol. Be to, sprendžiant labiausiai ginčijamus klausimus turės dalyvauti bent 13 iš 15, o ne devyni teisėjai.

Opozicija kaltina PiS stengiantis perimti kontrolę tame teisme, kad išvengtų svarbios vyriausybės sprendimų priežiūros.

Šis ginčas įsiplieskė, kai konservatoriai paskyrė penkis sau priimtinus Konstitucinio Tribunolo teisėjus, pasinaudoję ginčijama procedūra, kad atšauktų ankstesnius kandidatus, paskirtus rinkimus pralaimėjusios centristinės vyriausybės, ir sustiprintų PiS įtaką toje institucijoje.

PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis sakė norintis užbaigti „bičiulių šutvės“ tradiciją konstituciniame teisme, kuris, anot jo, yra naudojamas blokuoti valdančiosios partijos politikai.

Gruodžio viduryje dešimtys tūkstančių žmonių buvo išėję į Varšuvos ir kitų miestų gatves, protestuodami dėl vyriausybės veiksmų.

Praeitą savaitę pasiųstame laiške Lenkijos užsienio reikalų ir teisingumo ministrams Europos Sąjunga perspėjo vengti sukelti pavojų įstatymų viršenybės principui ir sustabdyti konstitucinio teismo reformų įgyvendinimą, kol jos bus „nuodugniai ir tinkamai įvertintos“.

Buvęs šalies prezidentas L.Walesa, anksčiau vadovavęs „Solidarumo“ judėjimui, kuris atliko lemiamą vaidmenį užbaigiant Lenkijoje komunistinę epochą, trečiadienį pasmerkė PiS politiką, nukreiptą „prieš Lenkijos interesus prieš Lenkijos interesus, laisvę ir demokratiją“.

Eksprezidentas taip pat paragino dėti pastangas, kad būtų paskelbti pirmalaikiai rinkimai.