Apie tai Lenkijos premjeras užsiminė praėjus dienai po to, kai Vokietija patvirtino, kad Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Gruzija 2008 m., Krymas ir Donbasas nuo 2014 m., MH17, Solsberis 2018 m., Berlynas 2019 m., Navalnas 2020 m. Kiek dar įspėjamųjų signalų mums reikia, kad galiausiai suprastume, jog turime reikalų su priešišku režimu?“, – tviteryje rašė M. Morawieckis.

„Dialogas, partnerystė, kompromisas – tai jiems svetimi žodžiai. Laikas daryti išvadas“, – teigė Lenkijos premjeras.

Nors M. Morawieckis konkrečiai neįvardijo Rusijos, jis paminėjo įvykius, su kuriais siejama Maskva, kaip antai separatistinis konfliktas Rytų Ukrainoje ir buvusio dvigubo rusų agento Sergejaus Skripalio apnuodijimas Solsberyje.

Pasak Vokietijos, kuri gydo A. Navalną, jis buvo apnuodytas „Novičiok“ grupei priklausančia nervus paralyžiuojančia kovine medžiaga. Rusija neigia sąsajas su incidentu, o Rusijos užsienio reikalų ministerija teigia, kad Vokietijos pareiškimas nebuvo paremtas jokiais įrodymais.

Maskvos ir Varšuvos santykiai yra įtempti dėl 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos ir dėl 2010 metais Smolenske įvykusios aviakatastrofos, kurios metu žuvo tuometis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis, jo žmona ir daugybė kitų aukšto rango Lenkijos politinių ir karinių pareigūnų.