Šalies Nacionalinio atminimo institutas (NAI), apibendrindamas tyrimą dėl Antrojo pasaulinio karo metais įvykdytų žudynių Jedvabnėje, antradienį pranešė, kad pagrindiniai šio miestelio kluone gyvų sudegintų šimtų žydų žūties kaltininkai yra ne tuomet šalį okupavusios nacistinės Vokietijos kariai, bet lenkai.

Tačiau NAI instituto atstovas, karinių nusikaltimų prokuroras Radoslawas Ignatiewas sakė, kad per dvejus metus trukusį tyrimą nepavyko surinkti pakankamai įkalčių, kurie leistų iškelti naujas bylas galbūt dar tebegyvenantiems šių žudynių kaltininkams.

Mažiausiai 40 lazdomis apsiginklavusių lenkų, susirinkusių iš Jedvabnės ir aplinkinių vietovių, 1941 metų liepos 10 dieną suvarė vietos žydus į kluoną ir juos gyvus padegė.

"Mažiausiai 40 lenkų, Jedvabnės ir aplinkinių vietovių gyventojų, yra tiesiogiai atsakingi už šias žudynes", - sakė R.Ignatiewas ir pridūrė, jog "t aip pat galime daryti prielaidą, kad vokiečiai, kurie tuo metu buvo kaimelyje, galėjo kurstyti ir toleruoti tai, kas vyksta".

Jedvabnės tragedija atkreipė Lenkijos ir pasaulio dėmesį, kai apie ją knygoje "Kaimynai" parašė JAV gyvenantis mokslininkas profesorius Tomaszas Grossas.

Šis istorikas emigrantas apkaltino miestelio lenkus, kad jie savo kaimynus žydus, su kuriais drauge gyveno šimtmečius, išžudė iš neapykantos.

Minint tragedijos 60-metį Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis tautos vardu atsiprašė žydų už šią tragediją.