„Beata Szydlo yra kandidatė tapti premjere“, – naujienų agentūra PAP citavo PiS atstovę Elzbietą Wilk, kuri pridūrė, jog šis pareiškimas yra skelbiamas siekiant „nutraukti“ spėliones, ką partija pasiūlys į tą postą.

Žiniasklaidos pranešimuose buvo keliama prielaida, kad įtakingas PiS vadovas Jaroslawas Kaczynskis gali pats imtis vadovauti vyriausybei po to, kai jo partija užsitikrino absoliučią daugumą Seime, parlamento žemuosiuose rūmuose, per sekmadienį vykusius rinkimus. Konservatorių pozicijas akivaizdžiai sustiprino prieš pabėgėlius nukreipta retorika ir populistiniai pažadai užtikrinti socialinę gerovę.

Kiti spėliojo, kad premjeru gali būti pasiūlytas tapti ekonomistas Piotras Glinskis, kuris jau anksčiau pretendavo į tą postą.

J.Kaczynskis birželį pasiūlė, kad 52 metų B.Szydlo taptų partijos kandidate į premjerus po to, kai ji sėkmingai pasirodė kaip Andrzejaus Dudos prezidento rinkimų kampanijos vadovė. Šis politikos naujokas gegužę įveikė valdančiosios partijos „Pilietinės platforma“ (PO) sąjungininką prezidentą Bronislawą Komorowski.

Angliakasio šeimoje gimusi B.Szydlo yra įgijusi etnografijos studijų laipsnį Krokuvoje įsikūrusiame Jogailos universitete. Karjerą politikoje ji pradėjo kaip pietinio Bžeščių miesto merė. 2005 metais jis buvo išrinkta į Seimą pagal PiS sąrašą.

Būdama įstatymų leidėja ji tvirtai gynė konservatyvias pozicijas svarstant įvairius opius klausimus, tokius kaip abortai, dirbtinis apvaisinimas ar 2011 metų Stambulo konvencija – pirmasis pasaulyje teisiškai įpareigojantis tarptautinis dokumentas, kuriuo siekiama užkirsti kelią smurtui prieš moteris.

Jos priešrinkiminiai pažadai buvo daugiausiai nukreipti į konservatorių rinkėjų branduolį – neturtingus pamaldžius katalikus, daugiausiai gyvenančius šalies rytuose, ir viešojo sektoriaus darbuotojus.

Per rinkimų kampaniją B.Szydlo aktyviai keliavo po visą šalį, žadėdama rinkėjams mažesnius mokesčius, didesnės išlaidas socialinei gerovei užtikrinti ir dosnesnes išmokas šeimoms. Ji taip pat žadėjo sumažinti senatvės pensijos amžių ir įvesti mokesčius bankams bei užsienio kapitalo prekybos tinklams.

Elegantiškai besirengianti politikė trumpa šukuosena, iš išvaizdos šiek tiek panaši į Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, dažniausiai būna rimtai nusiteikusi, bet ją visada supa entuziastingi jauni šalininkai. B.Szydlo yra ištekėjus ir turi du sūnus, iš kurių vienas yra medicinos studentas, o kitas – katalikų diakonas.

J.Kaczynskis yra neginčijamas PiS lyderis, įkūręs šią partiją su savo velioniu broliu dvyniu Lechu. Šis politinės intrigos meistras veikė demokratijos šalininkų judėjimo „Solidarumas“, kuris smarkiai prisidėjo prie komunistinio režimo taikaus nuvertimo 1989 metais, užkulisiuose. J.Kaczynskis yra jausmingas oratorius, tačiau taip pat itin priešinantis veikėjas.

Jis dirbo premjeru 2006-2007 metais, kai Lechas Kaczynskis buvo prezidentas. 2010 metais jo dvynys žuvo per lėktuvo katastrofą vakarų Rusijoje.

Dabar PiS kontroliuoja tiek prezidentūrą, tiek parlamento žemuosius rūmus, iš kurių pirmąkart nuo 1989 metų buvo išstumtos visos kairiosios partijos. 460 vietų Seime PiS dabar turės 235 mandatus.

Premjerės Ewos Kopacz centristinė PO praeitą sekmadienį užsitikrino tik 138 vietas, todėl turės dirbti opozicijoje po aštuonerius metus trukusio vadovavimo.