Dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemijos abi šalys yra įvedusios reikalavimą, kad visi atvykusieji dviem savaitėms izoliuotųsi. Vis dėlto Vokietija daro išimtį žmonėms, kasdien važinėjantiems į darbą iš kaimyninių šalių.

Tačiau Lenkija tokios išimties netaiko.

Apie 100 demonstrantų abiejose Rosuveko–Rosovo sienos perėjos pusėse laikė plakatus su tokiais užrašais kaip „Leiskite mums dirbti be karantino“ ir ragino sušvelninti taisykles, pranešė Lenkijos naujienų agentūra PAP.

„Vokietijos ligoninėse pasienio regione dirba daugybė gydytojų ir slaugytojų, kurie dabar negali važinėti į darbą“, – PAP sakė protestą Vokietijos pusėje organizavusi Marta Szuster (Marta Šuster).

„Tokia pati yra vaistininkų ir mokytojų padėtis“, – pridūrė ji.

Panašaus dydžio protestai vyko keliuose kituose pasienio miestuose, įskaitant Gubiną ir Gubeną, Zgoželecą ir Gerlicą.

Kaip rodo 2018 metų Eurostato duomenys, apie 125 tūkst. Lenkijoje gyvenančių žmonių važinėjo per sieną dirbti Vokietijoje. Tokių darbuotojų Lenkijoje buvo daugiau nei bet kurioje kitoje Europos Sąjungos šalyje.

Kai kurie Vokietijos pasienio regionai darbuotojams lenkams stengėsi sudaryti sąlygas, kad jie galėtų likti šalyje negrįždami namo. Darbuotojams siūlomi 40–65 eurų dienpinigiai, kad jie galėtų susimokėti už maitinimą ir gyvenimą viešbučiuose.

Penktadienį taip pat buvo surengtas mažesnis protestas Lenkijos Chalupkų miestelyje prie sienos su Čekija. Pikete dalyvavo kelios dešimtys žmonių.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) sulaukė klausimo apie kaimyninėse šalyse dirbančius žmones per šią savaitę feisbuke surengtą tiesioginę klausimų ir atsakymų sesiją su visuomene.

„Šią dilemą išspręsti sunku“, – sakė vyriausybės vadovas ir paaiškino, kad kiti gyventojai reiškė susirūpinimą dėl pavojaus, keliamo intensyvesnių COVID-19 protrūkių gretimose šalyse.

„Mėginsiu rasti visiems priimtiną vidurinį variantą“, – pridūrė M. Morawieckis. Jis nurodė paprašęs vietos administracijų vadovų rasti sprendinių, kaip darbuotojai galėtų kirsti sieną ir nesilaikyti saviizoliacijos, bet būtų pakankamai izoliuoti nuo visuomenės, kad kiti gyventojai jaustųsi saugūs.