Kai kurie kačių mylėtojai emocingai sureagavo į anksčiau šį mėnesį paskelbtą sprendimą ir privertė už jį atsakingą mokslininką teisintis.

Lenkijos mokslų akademijos biologas Wojciechas Solarzas nebuvo pasiruošęs tokiai neigiamai visuomenės reakcijai, kai įtraukė Felis catus – naminę katę – į Gamtosaugos instituto tvarkomą nacionalinę invazinių rūšių bazę.

Dėl į šią duomenų bazę įtrauktų 1 786 kitų rūšių jokių prieštaravimų nebuvo, antradienį naujienų agentūrai AP sakė W. Solarzas. Tačiau 1 787-osios rūšies įtraukimas išprovokavo visiškai kitokį atsaką.

Pasak W. Solarzas sakė, kad tarp mokslininkų stiprėja nuomonė, jog naminės katės daro žalą biologinei įvairovei, sumedžiodamos daug paukščių ir smulkių žinduolių.

Svetimų invazinių rūšių kriterijus „katė atitinka 100 procentų“, teigė mokslininkas.

Nepriklausomo transliuotojo TVN praeitą savaitę parodytame reportaže W. Solarzas diskutavo su viena veterinare, ginčijusia tyrėjo išvadas dėl kačių keliamo pavojaus laukinei gyvūnijai.

Dorota Suminska, parašiusi knygą „Laiminga katė“ apie šių augintinių priežiūrą, atkreipė dėmesį į kitas biologinės įvairovės mažėjimo priežastis, įskaitant aplinkos taršą ir miesto statinių stiklinius fasadus, į kuriuos atsitrenkę žūva daug paukščių.

„Paklauskit, ar žmogus įtrauktas į neinvazyvių svetimų rūšių sąrašą“, – sakė D. Suminska ir pridūrė, kad katėms nesąžiningai priskiriama per daug kaltės.

D. Solarz sakė AP, kad kai kurie žiniasklaidos pranešimai kuria klaidinamą įspūdį, jog institutas ragina išnaikinti benames ir kitas kates.

Anksčiau šį mėnesį Gamtosaugos institutas savo tinklalapyje paskelbė pranešimą dėl šios „kontroversijos“, siekdamas paaiškinti savo poziciją. Įstaiga pabrėžė esanti „nusistačiusi prieš žiaurų elgesį su gyvūnais“. Tačiau institutas taip pat argumentavo, jog kačių įtraukimas į invazinių rūšių sąrašą atitinka Europos Sąjungos nustatytas gaires.

Kalbėdamas apie faktą, kad katės yra „svetima“ rūšis, institutas atkreipė dėmesį, kad Felis catus buvo prijaukintos maždaug prieš 10 000 metų didžiųjų senovės civilizacijų lopšyje Artimuosiuose Rytuose, tad Europoje, remiantis griežtai moksliniu požiūriu, katės yra nevietinė rūšis.

Institutas taip pat pabrėžė, jog tik rekomenduoja kačių šeimininkams riboti laiką, kurį jų augintinės praleidžia laukia paukščių perėjimo laikotarpiu.

„Aš auginu šunį, bet visiškai nesu nusistatęs prieš kates“, – sakė W. Solarzas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją