Diplomatas sakė nenorintis dalinti patarimų sostinės valdžiai, tačiau pabrėžė tikįs, jog yra būdų, kaip tai būtų galima padaryti.

"Ne man aiškinti, kaip tą daryti. Galbūt reikia neskubėti ir iš esmės apsvarstyti šį klausimą Seime, galbūt dvigubas pavadinimas galėtų padėti. Kartoju - idėja yra labai gera, tačiau jei žuvusio prezidento vardas būtų sulietuvintas, tai atrodytų kaip nevykęs pokštas. Juk šis klausimas buvo iškilęs ir paskutinio jo vizito į Lietuvą metu", - kalbėjo Lenkijos ambasadorius.

Sprendimas dėl sostinės centre esančios gatvės pavadinimo L.Kaczynskio vardu gali priimtas trečiadienį vykstančiame Vilniaus savivaldybės tarybos posėdyje.

Per aviakatastrofą žuvusio Lenkijos vadovo vardu ketinama pavadinti su Gedimino prospektu susikertančią gatvę tarp Centrinio pašto ir buvusio miesto savivaldybės pastato. Pagal pirminį siūlymą, sulietuvinus pavardę, gatvei turėtų būti suteiktas "Lecho Kačynskio" pavadinimas.

Paramą tokiai idėjai išsakė ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Ji pabrėžė, kad Vilnius buvo paskutinė užsienio valstybės sostinė, kurią likus dviem dienoms iki katastrofos aplankė L.Kaczynskis.

Šeštadienį Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis, jo žmona ir dar daug aukštų pareigūnų žuvo, kai prezidento lėktuvas sudužo mėgindamas nutūpti Rusijos miesto Smolensko oro uoste.

L.Kaczynskio delegacija ketino dalyvauti ceremonijose, skirtose paminėti tūkstančių lenkų karininkų, kurie buvo sušaudyti netoli Smolensko esančiame Katynės miške, 70-ąsias žudynių metines.

Likus dviems dienos iki katastrofos per vizitą Vilniuje L.Kaczynskis sukritikavo tądien priimtą Lietuvos Seimo sprendimą neįteisinti pavardžių rašybos dokumentuose originalo kalbo lotyniško pagrindo rašmenimis. Galimybės rašyti nesulietuvintą pavardės variantą ilgą laiką prašo lenkų bendruomenė Lietuvoje ir juos remiantys Lenkijos politikai.

Lietuvoje gyvena per 200 tūkst. save lenkais laikančių žmonių.