Kaip antradienį pranešė Lenkijos interneto portalas "Wiadomosci", pirmadienį Lenkijos URM išplatino oficialų pranešimą, kuriame teigiama, kad "nepriimtina, jog Lenkijos ambasadorių funkcijas atliktų asmenys, praeityje susiję su Lenkijos jungtinės darbininkų partijos aparatu. Jie neteko Lenkijos valdžios institucijų, atsakingų už užsienio politikos formavimą, pasitikėjimo". URM neįvardija "po šluota" pakliuvusių ambasadorių, tačiau žada netrukus paskelbti jų sąrašą.

Anot pranešimo, naujasis Lenkijos užsienio reikalų ministras Stefanas Melleras sudarė trijų aukštų pareigūnų, atėjusių dirbti į Lenkijos URM po komunizmo žlugimo 1989 metais, darbo grupę, kuri užsiims "kadrų verifikacija".

Anot pranešimo, valdančioji dešinioji konservatyvi partija "Įstatymas ir teisingumas" prieš praėjusį rudenį įvykusius parlamento rinkimus programoje "Naujosios diplomatijos" skyriuje kaip vieną siekių įvardijo pašalinimą iš diplomatinės tarnybos buvusių komunistinių funkcionierių ir specialiųjų tarnybų slaptųjų bendradarbių. Lenkijos premjeras Kazimierzas Marcinkiewiczius viešai pareiškė, kad diplomatinėje tarnyboje negali dirbti buvę Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto absolventai.

"Wiadomosci" žiniomis, tarp planuojamų atšaukti diplomatų - Lenkijos ambasadoriai Prahoje, Atėnuose, Londone, Kopenhagoje, Seule, Buenos Airėse, Pekine, kurie praeityje buvo susiję su Lenkijos komunistinio režimo nomenklatūra arba yra viešai prisipažinę bendradarbiavę su komunistinėmis spectarnybomis. Minėtame sąraše minimas ir ambasadorius Lietuvoje J.Skolimowkis, tačiau nenurodoma, dėl kokių praeities nuodėmių jį esą planuojama atšaukti.

Lenkijos URM atstovas spaudai Pawelas Dobrowolskis teigė, kad tinkamiausias laikas pakeisti ambasadorius - jų kadencijos pradžioje. Planuojama ambasadorius atšaukti šį pavasarį.