Šis sprendimas priimtas po to, kai trečiadienį 38 mln. gyventojų turinčioje šalyje buvo fiksuotas naujas COVID-19 paros atvejų rekordas ir registruoti 24 692 užsikrėtimai per parą.

„Panašu, kad lapkritis bus vienas sunkiausių šios pandemijos... mėnesių. Mes išgyvename ypač sunkų laikotarpį. Epidemiologinė padėtis blogėja, todėl mūsų atsakas turi būti tvirtas“, – sakė ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

„Jeigu mūsų dabartinis planas nesuveiks, tada po savaitės, po 10 dienų mums liks tik paskutinis etapas – visuotinis karantinas. Tai bus labai skausminga“, – pridūrė jis per virtualią spaudos konferenciją.

Nuo šeštadienio Lenkijoje uždaroma dauguma parduotuvių, išskyrus maisto parduotuves, vaistines ir kirpyklas. Mažesnės parduotuvės taip pat turės griežčiau riboti vienu metu jose galinčių būti klientų skaičių.

Lenkija taip pat uždaro kino teatrų ir teatrų sales, galerijas ir kitas kultūros įstaigas. Viešbučiai priims tik darbo reikalais atvykusius svečius.

M. Morawieckis taip pat pranešė, kad nuo pirmadienio pirmų–trečių klasių moksleiviai mokysis nuotoliniu būdu. Vyresnių klasių moksleivių ir aukštųjų mokyklų studentų nuotolinis mokymas prasidėjo jau anksčiau.

M. Morawieckis dar kartą paragino lenkus dirbti iš namų, jeigu yra tokia galimybė, ir atsisakyti kelionių.

Jis taip pat paragino protestuojančiuosius prieš beveik visišką abortų uždraudimą savo pasipiktinimą reikšti internete, neiti į gatves.