Pasak TVP, įtariamasis palaikė kontaktus su Rusijos žvalgybos pareigūnais, dirbančiais po diplomatine priedanga Rusijos ambasadoje Varšuvoje.

Įtariamąjį praėjusį penktadienį sulaikė Lenkijos vidaus saugumo agentūra (ABW) per operaciją, surengtą bendradarbiaujant su Europos Sąjungos šalių saugumo tarnybomis, nurodė TVP.

Tuo tarpu Kremlius pareiškė neturįs jokios informacijos apie Lenkijoje galimai sulaikytą rusų šnipą.

„Neturiu apie tai jokios informacijos, todėl negaliu nieko pasakyti“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, paprašytas pakomentuoti lenkų žiniasklaidos pranešimus apie įtariamo šnipo, kuris įvardijamas kaip „Marekas W.“, sulaikymą.

„Nord Stream 2“ pėdsakas?

Kaip skelbia TVP, įtariama, kad šis asmuo, vienos ministerijos tarnautojas, perdavė Rusijos žvalgybos pareigūnams informaciją apie Lenkijos vyriausybės planus dėl Rusijos eksporto dujotiekio plėtros projekto „Nord Stream 2“.

Planuojamas vamzdynas turėtų eiti iš Rusijos į Vokietiją per Lenkiją ir kitas regiono šalis. Lenkija, Baltijos šalys ir Ukraina priešinasi šiam projektui. Kritikai jį laiko ne komerciniu, o politiniu projektu, kuriuo siekiama pakenkti Ukrainai bei suskaldyti Europą.

Praėjusią savaitę JAV Valstybės departamento atstovė spaudai pareiškė, kad Amerikos vyriausybė nepritaria „Nord Stream 2“, nes šis projektas pakenks Europos energetiniam saugumui ir stabilumui.

„Mes manome, kad „Nord Stream 2“ projektas kelia grėsmę Europos energetiniam saugumui ir stabilumui, jei Rusija per jį įgis dar vieną svertą spaudimui Europos šalims, taip pat ir Ukrainai“, – sakė Heather Nauert.

Pasak TVP, šnipinėjimu įtariamas valstybės tarnautojas dirbo prie Lenkijos energetikos infrastruktūrai svarbių projektų.

Jis taip pat buvo susijęs su ES finansuojamais projektais dujų tiekimui diversifikuoti.

Teismas patenkino Lenkijos prokurorų prašymą suimti „Mareką W.“ trims mėnesiams.

Apie įtariamo šnipo sulaikymą buvo pranešta virtinei ES šalių, tarp jų Lenkijai, rengiantis paskelbti, kaip jos reaguos į anksčiau šį mėnesį Didžiojoje Britanijoje įvykdytą buvusio Rusijos karinės žvalgybos pulkininko Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)