Nepaisant to, kad praėjusią savaitę labdaros organizacijos "Lenkijos humanitarinė akcija" vadovai spaudos konferencijoje teigė nematą nieko bloga dėl savo akcijos reklamos kampanijos, iš dienraščių puslapių, televizijos ir radijo eterio dingo skelbimai, iš stendų gatvėse nukabinti akcijos plakatai.

Kaip jau skelbta, "Lenkijos humanitarinės akcijos" pagalbos Lietuvos lenkų moksleiviams kampanijai buvo panaudota Adomo Mickevičiaus poemos "Ponas Tadas" citata "Lietuva, mano tėvyne". Nuotraukose buvo pavaizduotas susimąstęs paauglys, o garso klipuose citata buvo deklamuojama silpnu vaikišku balsu.

Ši reklama sukėlė nemažą atgarsį Lietuvos žiniasklaidoje, tačiau Lenkijos pagrindiniai dienraščiai šios kampanijos nekomentavo, išskyrus populiarų satyrinės pakraipos savaitraštį "Nie".

Anot "Nie", "humanitarinė parama neturi vadovautis rasių, kalbų, vargšų nacionaliniais skirtumais, o tik jų poreikiais, nes priešingu atveju tai gali atvesti prie nacionalinių nesutarimų".

Savaitraštis pritaria, kad "esant galimybėms reikia padėti neturtingiems", tačiau pastebi, kad "neturtingi gyvena ne tik Šalčininkuose ar Lvove, bet ir Krokuvoje, Varšuvoje ar Košaline".

"Būtų geriau, kad "Lenkijos humanitarinė akcija" rinktų lėšas ne tik Vilnijos lenkų, bet ir lietuvių vaikams, o gausūs fondai, padedantys Ukrainos lenkams, padėtų ir ukrainiečiams".

Savaitraštis kritikuoja ir paramą, kurią Lenkija teikia atvykusiems studijuoti iš kaimyninių šalių lenkų jaunimui.

Leidinio teigimu, iš dešimties studentų į namus sugrįžta tik vienas, kiti lieka Lenkijoje.

"Mūsų manymu, būtų žymiai geriau, jeigu Lenkija padėtų vietos lenkams studijuoti aukštosiose mokyklose šalyse, kur baigė vidurines, o tik vėliau priimtų juos stažuotei", rašoma "Nie".