Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda ir ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis per Genocido aukų atminimo dienos renginį sakė, kad dabar yra geriausias laikas pasmerkti ukrainiečių vykdytas lenkų civilių žudynes per karą ir tuojau po jo, taip pat įrengti tinkamas kapines aukoms.

„Tegul ši tiesa iš tikrųjų tampa pamatu... naujiems santykiams tarp mūsų tautų ir visuomenių, kurie... mūsų abiem tautoms ir valstybėms labai reikalingi ateičiai, kad silpnumas būtų paverstas stiprybe“, – sakė A. Duda.

Lenkija yra viena uoliausių Ukrainos rėmėjų, Kyjivui grumiantis su vasarį Rusijos pradėta karine invazija. Varšuva pabrėžia, kad ukrainiečių kova taip pat atitinka Lenkijos interesus.

Nuo invazijos pradžios Lenkijoje prieglobstį rado milijonai ukrainiečių pabėgėlių, be to, Varšuva teikia savo kaimynei politinę paramą, ginkluotę ir galimybę eksportuoti prekes, ypač grūdus.

Tačiau abiejų šalių santykius temdo 1942–1945 metais vykęs smurtas. Dešimtmečius, kol Lenkija ir Ukraina buvo kontroliuojamos Maskvos, ši tema buvo tabu, bet ir dabar kaimynėms nelengva diskutuoti apie tuos įvykius.

Istorikai sako, kad daugiau kaip 100 tūkst. lenkų, įskaitant moteris, vaikus ir kūdikius, žuvo nuo jų kaimynų ukrainiečių rankų per nacionalistinį vajų teritorijose, kurios anuomet buvo Lenkijos pietrytinė sritis. Mūsų laikais didžioji šio regiono dalis yra Ukrainos teritorijoje.

Šio smurto pikas įvyko 1943 metų liepos 11-ąją. Per vadinamąjį „Kruvinąjį sekmadienį“ Ukrainos nacionalistų organizacijos (OUN) kovotojai surengė koordinuotas atakas prieš lenkus daugiau kaip 100-kaimų, daugiausiai Voluinės regione, kai žmonės meldėsi bažnyčiose arba ėjo iš pamaldų.

2016 metais Lenkija liepos 11-ąją paskelbė šios tragedijos atminimo diena ir teigia, kad lenkų skerdynės buvo genocidas. Šį terminą pirmadienį savo kalbose pavartojo ir A. Duda bei M. Morawieckis.

Tačiau Ukraina OUN vadina kovotojais už nepriklausomybę. Ukrainos, kaip suverenios valstybės, tapatybė taip pat yra glaudžiai siejama su šia organizacija.

Lenkijos lyderiai sakė, kad neleisti užgydyti šios istorinės atminties žaizdos tik priešintų kaimynes milžiniškų iššūkių laikais ir pasitarnautų Maskvos tikslams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją