Lenkijos gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas sakė, kad šios derybos yra dalis diskusijų apie didesnį JAV karinį angažavimąsi Lenkijoje ir kitose rytinėse NATO šalyse.

Šiuos komentarus jis išsakė po to, kai JAV dienraštis „The New York Times“ šeštadienį pranešė, kad Pentagonas yra „nusiteikęs“ dislokuoti Baltijos šalyse ir kitose Rytų Europos valstybėse kovinius tankus, pėstininkų kovos mašinas ir kitokią sunkiąją ginkluotę, taip pat iki 5 tūkst. amerikiečių karių.

Laikraštis šį sprendimą apibūdino kaip „reikšmingą žingsnį siekiant atgrasyti Rusiją nuo agresijos Europoje“ ir pažymėjo, kad jei tokiam pasiūlymui būtų pritarta, tai būtų pirmas kartas nuo Šaltojo karo pabaigos, kai JAV dislokuotų sunkiąją karinę įrangą NATO narėse, kurios kažkada buvo Sovietų Sąjungos dalis.

T. Siemoniakas, duodamas interviu naujienų agentūrai PAP, patvirtino, kad Lenkija veda tokias derybas su Jungtinėmis Valstijomis, pridūręs, aptarė šį klausimą su JAV gynybos sekretoriumi Ashtonu Carteriu, gegužę apsilankęs Vašingtone.

„Jau kurį laiką rūpinomės, kad būtų padidintas Amerikos karinis dalyvavimas Lenkijoje ir rytiniame NATO sparne“, – pažymėjo jis.

„Karius perkelti gana lengva, bet būtų gerai turėti ginkluotės arti pavojaus zonų“, – pridūrė ministras ir nurodė, jog buvo informuotas, kad Vašingtonas greitai priims sprendimą.

„The New York Times“ citavo aukšto rango pareigūnus, kurie sakė, kad šis projektas gali būti patvirtintas Pentagono prieš birželio 24–25 dienomis vyksiantį NATO gynybos ministrų susitikimą.

Lenkija ir kitos Rytų Europos šalys sunerimusios dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje, kur promaskvietiški separatistai nuo pernai balandžio kaunasi su Kijevo vyriausybės pajėgomis.