Valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ deputatas Arkadiuszas Mularczykas sakė, kad Seimo tyrimų biuras rengia analizę apie galimybę reikalauti reparacijų.

Planuojama, kad analizės išvados bus parengtos iki rugpjūčio 11 dienos.

Lenkijos gynybos ministras Antoni Macierewiczius antradienį sakė, kad vokiečiams dabar derėtų „pamėginti grąžinti siaubingą skolą Lenkijos žmonėms“.

Per Antrąjį pasaulinį karą, prasidėjusį 1939 metais Vokietijos invazija į Lenkiją, žuvo beveik 6 mln. Lenkijos piliečių ir šaliai buvo padaryta milžiniška materialinė žala, įskaitant beveik visišką sukilusios Varšuvos sugriovimą.

Vokietija atsakė

Vokietija jaučia politinę, moralinę ir finansinę atsakomybę už Antrąjį pasaulinį karą, bet mano, kad jos reparacijų Lenkijai klausimas yra galutinai sureguliuotas. Tai trečiadienį pareiškė Vokietijos vyriausybės atstovo spaudai pavaduotoja Ulrike Demmer.

Per savaitinį susitikimą su žurnalistais Berlyne ji pažymėjo, jog Vokietijos vyriausybė negavo jokio oficialaus Lenkijos paklausimo dėl reparacijų, į kurį galėtų reaguoti.

„Be abejo, Vokietija jaučia politinę, moralinę ir finansinę atsakomybę už Antrąjį pasaulinį karą. Ji išmokėjo dideles reparacijas už karo padarytus nuostolius, taip pat ir Lenkijai, ir tebemoka kompensacijas už nacių skriaudas“, - sakė U. Demer.

Anot jos, Lenkija 1953 metais atsisakė tolesnių reparacijų išmokų ir vėliau tai ne kartą patvirtino.