Lenkija planuoja statyti naują kanalą, apeisiantį Rusijos kontroliuojamą pakrantės atkarpą – taip šalis bando atsikratyti priklausomybės nuo savo kaimynės.

Planuojamas kanalas, įkainotas 724 milijonais litų, turėtų sujungti šiaurės rytinėje Lenkijos dalyje esančią Vyslos įlanką (dar vadinamą Aistmarėmis) su Baltijos jūra.

Šiuo metu visas eismas iš Vyslos įlankos į klestintį Elbingo uostą turi keliauti per Rusijos vandenis – tik taip galima pasiekti Baltijos jūrą. Kanalas kirs siaurą žemės juostą, skiriančią įlanką nuo jūros.

Kanalo statybų patvirtinimas pažymi premjero Donaldo Tusko vadovaujamos centro dešiniųjų vyriausybės nuomonės pokytį.

Prieš metus jis atmetė kanalo statybos planą, tačiau Ukrainos rytuose vykstantis karas ir akivaizdus Rusijos noras kištis į kaimynės reikalus, atrodo, pakeitė vyriausybės nuomonę.

„Mes turime reaguoti į geopolitinę situaciją, - Lenkijos žiniasklaidai sakė Lenkijos parlamento Infrastruktūros komiteto narys parlamentaras Stanislawas Lamczykas. - Ukrainos krizė aiškiai parodė, kad mums reikia labiau pasikliauti savimi ir tapti nepriklausomais nuo mūsų didžiausios kaimynės“.

Lenkija turi penkerių metų sutartį su Rusija dėl plaukiojimo iš įlankos į jūrą teisių, kuri baigiasi šiemet. Baiminamasi, kad Maskva gali šio susitarimo nepratęsti.

Varšuva yra viena aršiausių Kremliaus kritikių Ukrainos krizės metu ir nuolat ragino Europos Sąjungą laikytis kietos politikos Maskvos atžvilgiu.

Reaguodama į tai Rusija jau uždraudė lenkiškus vaisius ir daržoves. Kadangi Ukrainos krizė neslūgsta, dauguma lenkų mano, kad Rusija nusitaikys į juos su tolimesnėmis baudžiamosiomis sankcijomis.

Planai statyti kanalą pažymi naujausius Lenkijos mėginimus atsikratyti priklausomybės nuo Rusijos. Dar prieš prasidedant nestabilumui ir karui Ukrainoje ši centrinės Europos valstybė siekė susilpninti Rusijos įtaką, visų pirma, pasisakydama už bendrą Europos Sąjungos energetikos politiką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)