Lenkija kaltina Rusiją ir jos sąjungininkę Baltarusiją naudojantis migrantais kaip ginklu „hibridinio karo“ kampanijoje, kurios tikslas – destabilizuoti padėtį Europoje. Neslūgstant įtampai dėl karo Ukrainoje, Lenkija baiminasi, kad pasikartos 2021 metų krizė, kai tūkstančiai migrantų iš Afrikos ir Artimųjų Rytų bandė kirsti sieną iš Baltarusijos pusės.

Tuo metu Minskas neigė sąmoningai sudaręs tokias sąlygas, atskraidindamas į Europos Sąjungą norinčiųjų patekti asmenų. Baltarusija metė kaltinimus Varšuvai ir Briuseliui dėl sukeltos humanitarinės krizės, pareikalavusios ir kelių migrantų mirties pasienio miškuose.

Lenkijos valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ generalinis sekretorius Krzysztofas Sobolewski visuomeniniam transliuotojui „Polskie Radio 1“ pareiškė, kad Lenkija svarsto galimybę statyti užtvarą prie sienos su Rusijos Kaliningradu, panašią, kokią pastatė prie sienos su Baltarusija.

„Turime stiprinti savo pajėgas minėtoje pasienio atkarpoje ir svarstome galimybę statyti panašius sienos įtvirtinimus, kokių turime Lenkijos ir Baltarusijos pasienio atkarpoje“, – teigia valdančiosios partijos atstovas.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad Kaliningradas atvėrė savo dangų skrydžiams iš Artimųjų Rytų ir Azijos, tokiu būdu norėdamas pritraukti daugiau skrydžių bendrovių ir turistų.

Lenkija prie sienos su Baltarusija pastatė 5,5 metrų aukščio užtvarą, aprūpintą judesio jutikliais ir kameromis. Ji driekiasi apie 187 kilometrus.

Lenkija jau anksčiau sakė, kad pasienio apsaugos tarnyba gavo finansavimą „elektroninės užtvaros“ iš jutiklių ir kamerų įrengimui prie sienos su Kaliningradu.

Antradienį Lenkijos pasienio apsaugos tarnyba valstybinei naujienų agentūrai PAP sakė iki lapkričio pabaigos pasirinksianti bendrovę, kuri įrengtų tokią sieną, o darbus palei du šimtus kilometrų besidriekiančią sieną būtų įmanoma užbaigti per pirmus tris ateinančių metų ketvirčius.

K. Sobolewski „Reuters“ sakė, kad artimiausiomis savaitės iš Kaliningrado į Lenkiją bandys patekti dar daugiau migrantų.

Nuo vasario 24 dienos į Lenkiją atvyko 7,26 mln. ukrainiečių, skelbia Lenkijos pasienio apsaugos tarnyba.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams per spaudos konferenciją sakė, kad Rusija į jokius sprendimus dėl užtvarų nesikiš: „Istorija kaskart įrodo sprendimų statyti sienas kvailumą, nes bėgant metams ir dešimtmečiams visos sienos griūva“.

Lenkijos valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ generalinis sekretorius taip pat sakė, jog yra ženklų, kad prie Baltarusijos sienos jau telkiasi didesnės migrantų grupelės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)