Nuo pernai kovo rusai okupuoja didžiausią Europoje Ukrainos Zaporižios atominę elektrinę. Rugsėjį buvo atjungtas paskutinis reaktorius siekiant sumažinti branduolinės avarijos pavojų, kurį kelia nuolatiniai apšaudymai.

Per tarptautinę energetikos konferenciją Kroatijos sostinėje Zagrebe ministrė Ana Moskwa sakė: „Nepriimtina, kad Rusija tyčia taikosi į branduolinės energetikos objektus Ukrainoje“.

„Pakartoju savo raginimą sustabdyti Rusijos narystę, o paskui pašalinti iš Tarptautinės atominės energetikos agentūros“, – sakoma jos pareiškime, penktadienį paskelbtame Klimato ir aplinkos ministerijos.

A. Moskwa pridūrė, kad tolesnės sankcijos Rusijai turėtų apimti ir branduolinės energetikos sektorių. „Tvirtai sakome tris „ne“: rusiškoms dujoms, degalams ir branduolinei energijai“, – pareiškė A. Moskwa ir pridūrė, kad „turi būti nutrauktas bet koks branduolinis bendradarbiavimas su Rusija“.

„Mes jau seniai raginame imtis realių veiksmų, nes nepriimtina, kad šios šalies atstovai ir toliau dalyvauja tarptautinėse organizacijose, sprendžiančiose pasaulio branduolinio saugumo problemas“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją