Demokratijos gynimo komiteto ir opozicijos šalininkai atėjo prie Konstitucinio Teismo palaikyti tvirtą stuburą spaudžiant valdantiems išlaikiusio Konstitucinio Teismo pirmininko Andrzejaus Rzeplinskio, kurio kadencija baigiasi pirmadienį, taip pat dar sykį pabrėžti, kad neleis varžyti žiniasklaidos ir pažeisti konstitucijos. Kartu su protestuotojais – ir buvęs prezidentas Bronislawas Komorowskis.

„Tai labai svarbus Lenkijos demokratijos momentas, svarbus momentas Lenkijos demokratijos gynėjams, visai demokratinei opozicijai. Visus metus turėjome kovoti, kad būtų išlaikyti demokratijos standartai, taisyklės, kad išliktų demokratinės valstybės institucijos. Tai buvo ypatingi metai, kai budo visuomenės aktyvumas. Silpnumo pojūtis dingsta“, – kalbė B. Komorowskis.

Opozicijos deputatai, atstovaujantys „Piliečių platformai“, partijai „Šiuolaikiška“ ir Valstiečių sąjungai, nesitraukia iš Seimo salės ir ketina būti iki antradienio, kai į posėdį rinksis Senatas, aukštesnieji parlamento rūmai.

Jie reikalauja, kad susirinktų ir Seimo deputatai, tuomet spręs, ką daryti toliau. Opozicija siekia, kad iš naujo būtų priimtas įstatymas dėl kitų metų biudžeto, kurį valdančios partijos deputatai priėmė jai nedalyvaujant.

Kaip žadėjo, prezidentas A. Duda veda derybas su opozicinių partijų lyderiais, bet šie sako – aklavietė.

„Manau, prezidentas supranta mūsų reikalavimus, bet jis nepriima sprendimų. Ko gero, turėtume kalbėtis su „Teisės ir teisingumo“ partija, Seimo pirmininku ar J. Kaczynskiu“, – sakė partijos „Šiuolaikiška“ lyderis Ryshardas Petru.

Europos Sąjungos Vadovų Tarybos pirmininkas, buvęs Lenkijos premjeras ir „Piliečių platformos“ lyderis Donaldas Tuskas taip pat kreipėsi į tuos, kurių rankose tikroji valdžia.

„Demokratija, kai žmonėms ribojama informacija, peršamas vienas gyvenimo būdas, tampa nepakenčiama kaip diktatūra. Demokratija daug trapesnė ir subtilesnė, negu manėme, kai jos ilgėjomės, būdami už geležinės uždangos mano jaunystės metais. Po įvykių Seime ir to, kas vyko Varšuvos gatvės, prisimindamas, ką reiškia gruodis mūsų istorijoje, kreipiuosi į tuos, kurių rankose tikroji valdžia Lenkijoje, gerbti žmones, konstitucijos principus, jos nustatytas procedūras ir gerus papročius“, – kalbėjo D. Tuskas.

Opozicijos lyderiai pirmadienį tikisi susitikti su Seimo pirmininku ir valdančios partijos vadovybe ir prieiti prie vienos nuomonės, kad priešpriešos daugiau negalima kurstyti.