B.Komorowskis pirmadienį sakė, kad šis paskyrimas yra reakcija į padidėjusią grėsmę ir nestabilumą regione. Vis tik jis konkrečiai neminėjo nei ginkluoto konflikto kaimyninėje Ukrainoje tarp prorusiškų separatistų ir vyriausybės pajėgų, nei konfliktų Artimuosiuose Rytuose.

Ši ypatinga priemonė numatyta naujo Lenkijos ginkluotųjų pajėgų įstatyme, kurį pasiūlė B.Komorowskis. Jis tvirtina, kad Lenkija, Europos Sąjungos ir NATO pasienio valstybė, susiduria su naujais saugumo iššūkiais ir jai būtina modernizuoti savo gynybą.

B.Komorowskis yra vyriausias šalies ginkluotųjų pajėgų vadas. Naujas įstatymas suteikė prezidentui teisę paskelbti „karo laiko“ pradžią ir pabaigą.

Pagal naująjį įstatymą 57 metų M.Tomaszyckis yra „kandidatas tapti Ginkluotųjų pajėgų vyriausiuoju vadu karo metu“, kuris be papildomų procedūrų taps atsakingu už Lenkijos gynybines pajėgas ginkluoto konflikto atveju. Dabar jis yra Lenkijos ginkluotųjų pajėgų operacijų vadas. Naujos pareigos jį įpareigoja dalyvauti įvairiose pajėgų išbandymo, strateginio planavimo pratybose ir Lenkijos gynybos planavime.

Lenkija yra susirūpinusi dėl Rusijos vaidmens Ukrainos konflikte ir stiprina savo gynybinius pajėgumus bei siekia NATO bei JAV sąjungininkių paramos užtikrinant jos saugumą.

Taip pat pirmadienį gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas aptarė saugumo klausimus su JAV karinių oro pajėgų sekretore Deborah James.