"Europos Komisija tikslina formuluotes, kur bus taikomos išimtys", - pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis naujienų agentūrai PAP.

R. Sikorskis pabrėžė, kad čia nekalbama apie bevizį režimą.

"Kai tik šis susitarimas "išlaikys egzaminą" ir paaiškės, kad nėra jokių neigiamų padarinių, esu įsitikinęs, kad kai kurios Europos šalys irgi supaprastins vizų režimą su Rusija. Lenkija nenorėjo įvesti vizų režimo su Lenkija. Tai buvo mūsų stojimo į Šengeno erdvę kaina", - sakė ministras.

Pasirašius susitarimą dėl supaprastintų pasienio kelionių regiono gyventojai galės įvažiuoti į Lenkiją be vizų, taip pat galės judėti Kaliningrado sričiai prilygstančia teritorija. Manoma, kad į tokią sritį pateks Olštynas, Gdanskas ir Elbliongas bei keli nedideli miesteliai šalia jų.

Kaliningrado srities gyventojai turės įsigyti specialius leidimus, kurie galios 5 metus ir kainuos 20 eurų.

Balandžio pabaigoje Vilniuje lankantis Kaliningrado srities gubernatoriui Nikolajui Cukanovui, Lietuvos atstovai patvirtino, kad Lietuva palaiko siūlymus keisti ES reglamentą dėl pasienio gyventojų supaprastintos kelionių per sieną tvarkos, jo galiojimą išplečiant visai Kaliningrado sričiai.

Kol reglamentas bus keičiamas, Lietuva teigė sieksianti su Rusija pasirašyti pagal galiojančio reglamento nuostatas suderintą susitarimą, kad pirmiausia palengvintų pasienio gyventojų, gyvenančių 30-50 km nuo sienos, keliones.