Įstatymas įsigaliojo ketvirtadienį ir taikomas jaunesniems nei 26 metų darbuotojams, kurių uždarbis neviršija numatytos apatinės pajamų ribos. Tikimasi, kad įstatymas padės padidinti beveik 2 mln. lenkų pajamas gimtojoje šalyje, o vyriausybė tikisi taip įtikinti jaunus užsienyje dirbančius lenkus grįžti namo.

Ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis neseniai pareiškė, jog tikisi, kad tai „užkirs kelią tolesniems praradimams – populiacijos nukraujavimui, kuris yra ypač skausmingas tautai ir visuomenei, kai kalbama apie jaunąją kartą.“

Visgi kyla didelių abejonių, ar mokesčių lengvata sustabdys talentingų ir išsilavinusių jaunų lenkų nutekėjimą į Londoną, Berlyną ir kitus miestus, kuriuose siūlomi didesni atlyginimai ir didelės galimybės.

Ši išimtis, įvesta prieš rudenį vyksiančius parlamento rinkimus, yra didesnio socialinių išmokų paketo, už kurį vyriausybė sulaukė tvirtos rinkėjų paramos, dalis, tačiau sukėlė susirūpinimą dėl valstybės finansinių galimybių.

Pakete taip pat numatytos piniginės išmokoms vaikų turinčioms šeimoms bei vienkartinės išmokos pensininkams.

Pasak M. Morawieckio, nuo 2004 metų, kai 38 mln. gyventojų turinti Lenkija prisijungė prie Europos Sąjungos (ES), emigravo maždaug 1,5 mln. lenkų – šis skaičius beveik prilygsta visos Varšuvos gyventojų skaičiui. Pagal kitus skaičiavimus, emigravusiųjų skaičius gali siekti 2 milijonus.

Nors Lenkijoje atlyginimai vis dar yra daug mažesni nei Vakaruose, šalies ekonomikos augimas siekia maždaug 4,5 proc., o nedarbo lygis yra mažesnis nei 6 procentai.

Siekdamos užpildyti darbo jėgos trūkumą, įmonės samdo migrantus, daugiausia ukrainiečius, kurių Lenkijoje dirba maždaug 2 milijonai.

Vyriausybės vertinimu, programa biudžetui kainuos apie 2 mlrd. zlotų (519 mln. JAV dolerių) per metus.