Pasak leidinio, Lenkija „siekia, kad būtų surengtos konsultacijos su J. Bidenu prieš JAV ir Rusijos viršūnių susitikimą birželio 16 d.“.

Laikraštis remiasi „keliais nepriklausomais šaltiniais“, kurie „patvirtina, jog Amerikos prezidentas neįspėjo nei Lenkijos, nei Ukrainos prieš paskelbdamas gegužės 19 d., kad nebeketina blokuoti dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimo darbų, nors buvo daug progų pasikonsultuoti“.

Kaip rašo „Rzeczpospolita“, dabar Varšuva būgštauja, kad „Nord Stream 2“ taps precedentu, nulemsiančiu tolesnį J. Bideno komandos elgesį su Lenkija ir kitomis regiono šalimis. Šiai nuomonei pritaria nepriklausomi ekspertai.

„J. Bideno administracija nuėjo pernelyg toli, atsisakydama pasikonsultuoti su sąjungininkais iš Vidurio Europos prieš susitikimą su V. Putinu“, - sakė laikraščiui Amerikos instituto „German Marshall Fund“ Varšuvos biuro direktorius Michałas Baranowskis.

Kaip pažymi „Rzeczpospolita“, geriausias būdas išsklaidyti Lenkijos būgštavimus būtų A. Dudos pokalbis su J. Bidenu per NATO viršūnių susitikimą Briuselyje birželio 14 d., likus dviem dienoms iki JAV ir Rusijos vadovų derybų Ženevoje.

Bet kol kas Amerikos prezidentas ketina susitikti tik su kolega iš Turkijos Recepu Tayyipu Erdoganu.

Delfi primena, kad J. Bidenas pirmadienį dar kartą patvirtino Vašingtono palaikymą Ukrainos teritoriniam vientisumui ir pakvietė jos prezidentą Volodymyrą Zelenskį į Baltuosius rūmus.

Nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas žurnalistams sakė, kad J. Bidenas pasikalbėjo telefonu su V. Zelenskiu ir pasakė jam „tvirtai remsiantis Ukrainos suverenitetą“.

JAV lyderis taip pat „laukia galėsiantis pasveikinti jį Baltuosiuose rūmuose šią vasarą“, pridūrė J. Sullivanas.

Ukraina anksčiau išreiškė nerimą dėl J. Bideno ir V. Putino susitikimo laiko bei Vašingtono sprendimo atšaukti sankcijas, skirtas užkirsti kelią „Nord Stream 2“ dujotiekio, kuriuo Rusija, apeidama Ukrainą, tieks gamtines dujas Vokietijai, užbaigimui.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)