2010 balandžio 10-ąją per „Tupolew TU-154" orlaivio katastrofą žuvo 96 žmonės, tarp jų - tuometinis prezidentas Lechas Kaczynskis ir daug politinio bei karinio elito atstovų.

L. Kačynskio brolis dvynys Jaroslavas (Jaroslaw) šiandien yra valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas" (PiS) pirmininkas. Jis niekada nesutiko, kad katastrofą galėjo sukelti piloto klaida ir mano, kad lėktuvas buvo susprogdintas. Be to. J. Kaczynskis netiesiogiai dėl tragedijos kaltino tuometinį ministrą pirmininką ir dabartinį ES Vadovų Tarybos pirmininką Donaldą Tuską.

Naujas tyrimas gali dar labiau aptemdyti Lenkijos ir Rusijos santykius. PiS niekada tiesiogiai nekaltino Rusijos dėl katastrofos ir tuometinio prezidento mirties. Tačiau Rusija turėjo iš to naudos - tokia yra partijos pozicija. Be to, PiS funkcionieriai kaltino Rusiją vilkinant tyrimą.

Lenkijos delegacija tada skrido į Smolenską pagerbti sovietinių saugumo struktūrų nužudytų lenkų karininkų ir intelektualų atminimą. 1940-aisiais buvo išžudyta apie 22 000 lenkų. Daug dešimtmečių Sovietų Sąjunga dėl lenkų žudynių kaltino nacistinę Vokietiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)