Kol kas bene drąsiausiame savo pareiškime nuo praėjusios savaitės, kai pradėjo eiti diplomatijos vadovo pareigas, ministras pareiškė, kad „Rusijos ir Ukrainos derybų, kuriose dalyvauja tik Prancūzija ir Vokietija, formatas išeikvotas“.

„Dabar mums reikia naujo etapo. Manau, kad tose derybose turėtų dalyvauti Lenkija“, – sakė ministras komerciniam transliuotojui „Radio Zet“ interviu, kuris trečiadienį skelbiamas internete.

Vadovavimą URMRadoslawo Sikorskio perėmęs ministras taip pat sakė dienraščiui „Rzeczpospolita“, kad vadinamasis Veimaro trikampis, kurį sudaro Lenkija, Prancūzija ir Vokietija, dabar yra „geresnės formos nei galima būtų pagalvoti, o pesimistinės arba paniškos nuotaikos dažnai kyla iš neišmanymo“.

Veimaro trikampio užsienio reikalų ministrų susitikimas numatytas spalį, sakė jis interviu trečiadienį.

Jų bendros diplomatinės pastangos Kijeve per kruvinus proeuropietiškų protestuotojų ir policijos susirėmimus vasarį padėjo išvengti didesnio kraujo praliejimo Ukrainos sostinėje.

Lenkija vėliau pasitraukė iš taikos derybų tarp Kijevo ir Maskvos, kurioms tarpininkavo Berlynas ir Paryžius, ir kurios baigėsi paliaubų tarp rytinėje Ukrainoje kovojančių prorusiškų separatistų ir vyriausybės pajėgų susitarimu.

Bet prieš mėnesį paskelbtos paliaubos nesustabdė žudymo.

Per susirėmimus su prorusiškais separatistais žuvus 12 žmonių, daugiausia civilių, Ukrainoje antradienį nuogąstaujama, kad gali vėl atsinaujinti karo veiksmai.

Ukraina turi „realią“ progą įstoti į Europos Sąjungą, jeigu bus pažangos vykdant reformas, sakė G.Schetyna, tačiau dar pridūrė, kad jos siekis tapti NATO nare „kol kas nėra svarstomas“.

Jis atmetė galimybę teikti Kijevui karinę pagalbą, bet paliko duris atviras ginklų pardavimui

Tikimasi, kad naujoji ministrė pirmininkė Ewa Kopacz aplankys Ukrainą, po šioje šalyje spalio 26 dieną vyksiančių rinkimų, sakė Lenkijos televizijai „Polsat“ sakė G.Schetyna.

Jis dar pažymėjo, kad Vakarai gali Maskvai skelbti naujų sankcijų, jeigu Rusija nekeis savo požiūrio į Ukrainą.