Europos Komisija praeitą savaitę pasiuntė Varšuvai „paskutinį perspėjimą“ ir pareiškė, kad gali imtis teisinių veiksmų, siekiant sustabdyti didelio masto kirtimus į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktoje saugomoje girioje, plytinčioje abipus Lenkijos ir Baltarusijos sienos.

„Nebijome perkelti šį ginčą į ES Teisingumo Teismą“, – lenkų naujienų agentūra PAP citavo J.Szyszko žodžius.

„Paprasčiausiai giname aplinkos apsaugos įstatymą, pagrįstą „Natura 2000“, – pridūrė jis.

Belovežo miškas, didžiausia Europoje išlikusi senovinė giria, priklauso ES saugomų teritorijų tinklui „Natura 2000“.

„Manau, būtų tikrai reikalinga užbaigti šį ginčą ES Teisingumo Teisme ... jeigu mūsų turima informacija nesugebės įtikinti Komisijos“, – sakė J.Szyszko.

ES aukščiausioji vykdomosios valdžios institucija nurodė Lenkijos vyriausybei per mėnesį išsklaidyti jos susirūpinimą dėl Belovežo girios padėties, nes priešingu atvejus bus pateiktas ieškinys Bendrijos aukščiausiajam teismui. Paprastai Europos Komisija įtariamų ES direktyvų pažeidimų atvejais suteikia galimybę pasiaiškinimus pateikti per du mėnesius, bet šįkart nustatytas trumpesnis laikotarpis, nes ši „padėtis skubiai spręstina“.

ES susirūpinusi, kad kirtimai padarys nepataisomą žalą Belovežo girios gamtinėms buveinėms ir biologinei įvairovei.

Lenkija savo ruožtu tvirtina, kad vykdomi tik „apsauginiai kirtimai“, turintys sustabdyti kinivarpų invaziją, užtikrinti saugų naudojimąsi miško keliais ir mažinti gaisrų pavojų.

„Belovežo girioje giname įstatymus – imamės veiksmų buveinėms apsaugoti. Kad jos iš tikrųjų galėtų egzistuoti. Šioms buveinėms reikia žmogaus veiksmų – tai yra, aktyvios apsaugos“, – teigė J.Szyszko.