Slovakija Ukrainai turėtų perduoti 13 orlaivių.

E. Hegeris apie galimybę nusiųsti Ukrainai naikintuvų buvo prakalbęs dar praėjusį mėnesį. Tada pareigūnas tvirtino, kad Slovakija galėtų pradėti atitinkamas diskusijas.


Ketvirtadienį lenkų prezidentas Andrzejus Duda pranešė, kad jo šalis artimiausiomis dienomis perduos Rusijos užpultai Ukrainai keturis „MiG-29“ modelio naikintuvus.

„Artimiausiomis dienomis perduosime Ukrainai keturis visiškai veikiančius lėktuvus“, – žurnalistams tvirtino A. Duda. Valstybės vadovas užsiminė, kad tai galimai bus tik pradinė siunta – šaliai numatyta papildomų naikintuvų, tačiau jie vis dar ruošiami ir aptarnaujami.

Kyjivas tokių orlaivių prašo jau kurį laiką. Lenkija tapo pirmąja NATO šalimi, išpildžiusia šį Ukrainos prašymą. Lenkijos prezidentas nenurodė, ar kitos šalys ruošiasi panašiems žingsniams.

Tuo metu Baltieji rūmai ketvirtadienį pareiškė, kad Lenkijos žingsnis tapti pirmąja šalimi, siųsiančia į Ukrainą naikintuvus „MiG-29“, nekeičia JAV sprendimo nesiųsti savo karo lėktuvų Kyjivui.

„Tai nekeičia mūsų svarstymų dėl F16“, – žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby, turėdamas omenyje JAV gamybos naikintuvus.

Lenkijos žingsnis „nedaro įtakos, nekeičia to“.

Ukraina ne kartą prašė savo Vakarų sąjungininkių atsiųsti kovinių lėktuvų – ir pirmiausia siekė gauti modernių JAV gamybos F-16, – tačiau iki šiol nė viena Vakarų šalis neįsipareigojo Kyjivui jų perduoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)