Atminimo renginiai prasidėjo gedulingomis mišiomis Varšuvoje, kuriose dalyvavo premjerė Beata Szydlo, žuvusio prezidento brolis dvynys ir dabartinės valdančiosios partijos pirmininkas Jaroslavas Kaczynskis, abejų parlamento rūmų atstovai.

Vėliau per gedulingą ceremoniją sostinės istorinėse Povonzkų kapinėse, kur palaidoti daugelis aukų, jie padėjo vainiką prie katastrofos memorialo.

J.Kaczynskis ne kartą yra sakęs, kad daugybės aukštų Lenkijos pareigūnų ir iškilių valstybės bei visuomenės veikėjų gyvybių pareikalavusi lėktuvo katastrofa netoli Rusijos vakarinio Smolensko miesto galėjo būti surežisuota Rusijos ir tuometės Varšuvos vyriausybės. Jis abeja ekspertų išvadomis, kad lėktuvas sudužo tragiškai susiklosčius aplinkybėms.

Speciali vyriausybės komisija atliko pakartotinį katastrofos tyrimą ir vėliau pirmadienį turėtų pateikti savo išvadas.

Anksti pirmadienį prezidentas Andrzejus Duda ir velionio prezidento dukra Marta Kaczynska padėjo gelių prie Lecho Kaczynskio ir jo žmonos Marios marmurinio kapo Vavelio katedros kriptoje pietiniame Krokuvos mieste.

Tuojau po 8 val. 41 min. vietos (9 val. 41 min. Lietuvos laiku), kai 2010 metų balandžio 10-ąją įvyko katastrofa, Jaroslawas Kaczynskis taip pat padėjo Lenkijos vėliavos spalvų – raudonos ir baltos – vainiką prie prezidentūros Varšuvoje. Ceremonijos dalyviai meldėsi kartu su juo.

Lėktuvas, skraidinęs prezidentą L. Kaczynskį ir vyriausybinę delegaciją, sudužo jiems vykstant į Rusiją pagerbti maždaug 22 tūkst. lenkų karininkų, Antrojo pasaulinio karo pradžioje patekusių į Sovietų Sąjungos nelaisvę ir išžudytų NKVD Katynės miške bei kitose vietose. Šios aplinkybės dar labiau sustiprino lenkų pojūtį, kad jų šalis nuolat tampa Rusijos auka, ir pakurstė sąmokslo teorijas.