„Migrantams buvo išsiųstas Valstybės saugumo centro pranešimas dėl rengiamos provokacijos. Jame anglų kalba įspėjama netikėti gandais, taip pat užtikrinama, kad Lenkijos siena gerai apsaugota. SMS žinutėje taip pat pateikta nuoroda į interneto puslapį su platesne informacija penkiomis kalbomis“, – tviteryje rašė ministras.

Migrantams išsiųstos žinutės tekstas paskelbtas portale gov.pl.

„Tarp migrantų sklinda gandai apie organizuojamą akciją, kuri turėtų vykti lapkričio 15 d. Migrantams sakoma, kad jų atvažiuos autobusai iš Vokietijos, o Lenkija juos praleis. Tai melas. Lenkijos sieną ir toliau patikimai saugos Lenkijos kariuomenė. Šių gandų autoriai tikisi, kad jiems pavyks pastūmėti migrantus šturmuoti Lenkijos sieną. Gali kilti pavojingų situacijų“, – teigiama pranešime.

Kaip primena reform.by, šeštadienį buvo pranešama, kad migrantų pokalbiuose ir grupėse internete pasklido gandas apie tai, jog juos neva praleis į Vokietiją.

„Geros naujienos! Lenkijos policijos pareigūnai atvers sieną ir, jei Dievas leis, kuo greičiau išsiųs pabėgėlius į Vokietiją. Dieve gailestingas, padaryk mus visus laimingus“, – maždaug tokio pobūdžio žinutė buvo masiškai platinama pokalbiuose.

Taip pat buvo nurodyta ir konkreti data, kada neva organizuojamas migrantų išvežimas į Vokietiją – lapkričio 15-oji, pirmadienis.

Lenkijos valdžios institucijos baiminasi ginkluotos provokacijos pasienyje su Baltarusija. Apie tai pirmadienį per Lenkijos radiją sakė Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos atstovas tarptautiniams reikalams Jakubas Kumochas.

„Turime būti pasiruošę viskam“, – sakė jis, pažymėdamas, kad Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje susitelkė daug migrantų ir nuolat bandoma pralaužti sieną.

„Matėme, kaip naudojami lazeriai, žinome, kad ten yra snaiperių“, – sakė J. Kumochas. – Baiminamės ginkluotų provokacijų“.

Irakas skelbia, kad ketvirtadienį pradės skraidinti namo savo piliečius iš Baltarusijos

Irako vyriausybė pranešė, kad šį ketvirtadienį organizuoja repatriacinį skrydį savo piliečiams „savanoriams“, įstrigusiems Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.

„Irakas 18 dieną organizuos pirmąjį skrydį tiems, kurie nori savanoriškai grįžti“ iš Baltarusijos, naktį iš sekmadienio į pirmadienį Irako televizijai sakė šalies užsienio reikalų ministerijos atstovas Ahmedas al Sahafas.

Jis nenurodė, kiek žmonių galės skristi reisu Minskas-Bagdadas, tačiau teigė, kad Irakas užregistravo 571 pasienyje įstrigusį savo pilietį, kuris pareiškė norą grįžti į tėvynę „savanoriškai“.

Tūkstančiai migrantų iš Artimųjų Rytų, tarp jų daugybė iš Irako autonominio Kurdistano regiono, yra įstrigę ES ir Baltarusijos pasienyje, dėl to kilo priešprieša tarp ES bei JAV vienoje pusėje ir Baltarusijos bei Rusijos – kitoje.

Reguliarus oro susisiekimas tarp Bagdado ir Minsko nutrauktas nuo rugpjūčio mėnesio, o Baltarusijos diplomatinės atstovybės Bagdade ir Irako Kurdistano sostinėje Arbilyje uždarytos jau daugiau kaip savaitę.

Šios priemonės „sumažino irakiečių kelionių (į Baltarusiją) skaičių, tačiau problema ta, kad kai kurie jų dabar skrenda netiesioginiais skrydžiais per Turkiją, Katarą, Jungtinius Arabų Emyratus ir Egiptą“, – sakė A. al Sahafas.

Penktadienį Turkija uždraudė Sirijos, Irako ir Jemeno piliečiams skristi iš jos oro uostų į Baltarusiją, o šeštadienį privatus Sirijos oro vežėjas „Cham Wings Airlines“ sustabdė skrydžius į Minską.

Irako Kurdistano regionas save pristato kaip santykinio stabilumo prieglobstį, tačiau dažnai kritikuojamas dėl žodžio laisvės ribojimo. Regioną dešimtmečius valdo dvi partijos – Kurdistano patriotinė sąjunga ir Kurdistano demokratinė partija.

Keli Irako kurdai AFP sakė, kad jų norą išvykti lėmė ekonominių perspektyvų stoka ir saugumo trūkumas.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Margaritis Schinas pirmadienį ketina vykti į Bagdadą aptarti migracijos krizės.

Čekija žada padėti

Čekijos užsienio reikalų ministras Jakubas Kulhanekas su Lenkijos diplomatijos vadovu Zbigniewu Rau aptarė nelegalių migrantų krizę pasienyje su Baltarusija ir pažadėjo savo šalies paramą ją sprendžiant.

„Kalbėjausi su lenkų kolega Zbigniewu Rau. Aptarėme siaubingą padėtį Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje. Išreiškiau mūsų solidarumą su Lenkija ir patvirtinau mūsų pasirengimą esant reikalui suteikti pagalbą“, – parašė čekų diplomatijos vadovas socialiniame tinkle „Twitter“.

Jis pridūrė, kad pasienyje su Baltarusija susiklosčiusios padėties aptarimas bus pratęstas pirmadienį per Višegrado ketverto – Čekijos, Lenkijos, Slovakijos ir Vengrijos – užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Padėtis pasienyje komplikavosi prieš savaitę, prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susirinkus keliems tūkstančiams migrantų iš Vidurinių Rytų, norinčių patekti į Europos Sąjungą.

Bendrija kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.

Minskas tai neigia ir kaltina migrantų neįsileidžiančią Varšuvą pažeidžiant savo humanitarinius įsipareigojimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)