Tai trečiadienio vakarą per spaudos konferenciją pranešė kasyklos direktorius Pawelas Markowskis.

Gelbėjimo operacija šachtoje tęsėsi beveik visą parą. Beveik iškart buvo sužinota apie dviejų kalnakasių žūtį. Vėliau gelbėtojai rado kitų po žeme atkirstų šachtininkų kūnus. Iki paskutinės akimirkos buvo tikimasi, kad kuris nors iš jų liko gyvas.

Per gelbėjimo operaciją uoliena labai atsargiai buvo šalinama rankomis. Jokia technika nebuvo naudojama, kad neįvyktų dar viena griūtis.

Polkovicuose paskelbtas keturių dienų gedulas. Nelaimės vietoje trečiadienį apsilankė Lenkijos premjerė Beata Szydlo ir keli ministrai. Prezidentas Andrzejus Duda pareiškė užuojautą žuvusiųjų šeimoms ir pažadėjo joms padėti. Jau sudaryta speciali komisija, kuri tirs incidento aplinkybes.

Anot „KGHM Polska Miedz“ atstovų, uolienos griūtį sukėlęs požeminis smūgis šachtoje įvyko antradienio vakarą 1,5 kilometro gylyje, jo magnitudė sudarė 3,4 balo. Po žeme buvo užblokuota 16 kalnakasių. Aštuonis pavyko evakuoti ir nugabenti į ligoninę. Jų gyvybei pavojus negresia.

Bendrovės administracija informavo, kad požeminis smūgis Rudnos kasykloje buvo labai stiprus ir padarė daug žalos.

Rudnos šachta yra didžiausia vario kasykla Europoje ir viena didžiausių pasaulyje. Jos atsargos – apie 432 milijonus tonų vario rūdos, kuri ten išgaunama nuo 1974 metų.