„Lenkijos žydų kraujas verkia iš žemės, ir joks įstatymas to nenutildys, – vėlyvą pirmadienį pareiškė Izraelio švietimo ministras Naftali Bennettas. – Lenkijos vyriausybė atšaukė mano vizitą, nes paminėjau jos žmonių nusikaltimus. Esu pagerbtas.“

Trečiadienį Varšuvoje turėjusio lankytis N. Bennetto kelionė buvo atšaukta praėjus kelioms dienoms po to, kai Izraelio užsienio reikalų ministerija pareikalavo atidėti Lenkijos nacionalinio saugumo tarybos vadovo vizitą, planuotą artimiausiomis savaitėmis.

Valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) pasiūlytas įstatymas numato baudas ir iki trejų metų laisvės atėmimo asmenims, tyčia mėginantiems lenkų tautai priskirti nusikaltimus, kuriuos naciai vykdė per beveik šešerius metus trukusią okupaciją.

Varšuva tvirtina, kad kovoja su formuluotės „Lenkijos mirties stovyklos“ naudojimu kalbant apie nacistinės Vokietijos koncentracijos stovyklas, veikusias Lenkijos teritorijoje.

Be to, Lenkija taip pat siekia pabrėžti, kad ir pati nukentėjo nuo nacių.

Šis įstatymas sukėlė pasipiktinimo bangą Izraelyje, ir tarp artimų sąjungininkių išaugo įtampa.

Izraelis laiko šį teisės aktą bandymu nuslėpti kai kurių lenkų, Antrojo pasaulinio karo metais padėjusių naciams vykdyti nusikaltimus prieš žydus, vaidmenį.

„Taip, mirties stovyklos Lenkijoje buvo pastatytos ir valdomos vokiečių, ir negalime leisti jiems išvengti atsakomybės už tuos veiksmus, – sakė N. Bennettas. – Vis dėlto daug lenkų visoje šalyje persekiojo, informavo arba aktyviai dalyvavo nužudant per 200 tūkst. žydų per Holokaustą ir po jo. Tik keli tūkstančiai žmonių – pasaulio tautų teisuoliai – rizikavo savo gyvybėmis, kad išgelbėtų žydus.“

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų kolaborantai išžudė 6 mln. žydų – trečdalį visų pasaulio žydų.