Tuneliai buvo iškasti Antrojo pasaulinio karo metais, tikroji jų paskirtis nenustatyta ir po šiai dienai. Pasibaigus karui, juose lankytis galėjo tik specialius leidimus gavę Lenkijos mokslų akademijos darbuotojai, tuneliuose buvo įrengta seismografinė įranga.

„Prieš penkerius metus pradėjome sudėtingas derybas su Lenkijos mokslų akademijos Geofizikos institutu dėl galimybės patekti į tuos tunelius“, – pasakoja Valbžycho miesto meras Romanas Szelemejus.

Galiausiai miesto valdžiai pavyko pasiekti norimos pergalės, tačiau nebuvo lengva rasti rangovų, sutiksiančių pasirūpinti saugiu maršrutu lankytojams ir iškasti daugiau šachtų.

Parengiamieji darbai prasidėjo 2018 metų pradžioje, o dabar pirmieji lankytojai jau gali savo akimis apžiūrėti vokiečių požeminį kompleksą.

Šių tunelių paskirtis apipinta legendomis ir sąmokslo teorijomis. Remiantis viena, tai buvo Adolfo Hitlerio bunkeris. Kiti mokslininkai sako, kad ši vieta buvo slapta ginklų gamykla. Galimas dalykas, kad minėtuose tuneliuose veikė ir Vokietijos nacių pareigūnų slėptuvė.

Kaip ten bebūtų, galime būti tikri dėl vieno: šių tunelių atsiradimas susijęs su itin skaudžia tragedija.

„Norime visiems parodyti, kad šie tuneliai neturi nieko bendro su vadinamojo aukso traukinio legenda, nes būtent to dažniausiai ir klausia turistai. Tiesa ta, tad tai tragiška „Gross Rosen“ koncentracijos stovyklos kalinių istorija. Būtent jie Hitlerio nurodymu ir iškasė tuos tunelius. Tunelių sienose įamžinta jų istorija“, – teigia Ksiažo pilies administracija.

Skelbiama, kad lankytojams atveriama kilometro ilgio tunelių atkarpa. Joje apsilankyti pilies darbo valandomis kartu su gidu gali visi norintys.

„Gorss Rosen“ koncentracijos stovykla – nacių Antrojo pasaulinio karo metais pastatytų ir valdytų koncentracijos stovyklų tinklas. Pagrindinė stovykla veikė Gross Roseno kaime – dabartinėje Rogoznicoje.

Pačiame koncentracijos stovyklos veiklos įkarštyje čia buvo kalinama net 11 proc. visų Vokietijos nacių sistemoje atsidūrusių žmonių.