„Aš manau, kad Lenkijos žingsnis - draudimas tarpžinybinės komisijos sekretoriui Sviatoslavui Šeremetai įvažiuoti į Šengeno erdvę – yra labai šiurkštus lenkų pažeidimas ir Lenkijos bandymas į šį nešvarų antiukrainietišką žaidimą įtraukti ES“, – V. Viatrovičius sakė žurnalistams Kijeve.

Jis pridūrė, kad Ukrainos diplomatai privalo griežčiau reaguoti į tokias antiukrainietiškas apraiškas ir kreiptis į europietiškas struktūras, kad tokie veiksmai būtų pripažinti nepriimtinais.

S. Šeremetai lapkričio 18 dieną buvo neleista įvažiuoti į Lenkijos teritoriją.

2017 metų pradžioje cituodamas šaltinius lenkų laikraštis „Dziennik Gazeta Prawna“ pranešė, kad Lenkijos užsienio reikalų ministerija sudarė sąrašą draudžiamų įvažiuoti į Lenkijos teritoriją ukrainiečių sąrašą.

Remiantis gauta informacija, į šį sąrašą galėjo patekti ir S. Šeremeta, kuris šią vasarą uždraudė ekshumuoti palaikus Manevickio rajono Kostiuchnovkos kaime Voluinės srityje, Lenkijos tautos atminties institutui (IPN) ieškant 1915-1916 metų lenkų legionierių.

Varšuva taip pat uždraudė į šalį įvažiuoti ir V. Viatrovičiui. Tačiau Lenkija neketina skelbti šio sąrašo, todėl į jį įtraukti asmenys apie draudimą įvažiuoti sužino tik prie sienos, rašo laikraštis.

Anksčiau Lenkijos tautos atminties institutas inicijavo moratoriumą dėl Ukrainoje palaidotų lenkų palaikų ekshumavimo, vandalams išniekinus Lenkijoje palaidotų ukrainiečių karių paminklus ir paminklinius ženklus bei demontavus ukrainiečių atminimui skirtą paminklą Hrušovicės kaime netoli Lenkijos pietrytinio Peremislio miesto.

Lenkijos diplomatijos vadovas: dialogo atkūrimas priklauso nuo Kijevo

Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis palaiko dialogo su Ukraina pratęsimą ir yra nusivylęs dėl dabartinių šių dviejų šalių santykių, pranešė Lenkijos radijas.

„Ukraina atsisako įgyvendinti kai kuriuos dvišalius susitarimus. Praėjus keleriems metams nuo Lenkijos ir Ukrainos dialogo pradžios pažangos (šalių) santykiuose nėra“, – sakė ministras antradienį.

Lenkijos diplomatijos vadovas pabrėžė, kad Lenkija nenori veltis į ginčus su Ukraina, tačiau, nepaisant daug metų trunkančio politinio, diplomatinio, karinio ir ekonominio dialogo, apie pažangą dar negalima kalbėti.

W.Waszczykowskis taip pat patikino, kad Lenkija ir toliau sveikina ir palaiko Ukrainos proeuropietiškus siekius ir pasisako prieš Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją.

Jo nuomone, dialogo atkūrimas ir sugrįžimas prie įgyvendinimo ankstesnių susitarimų, ypač dėl lenkų kapų paieškos ir ekshumacijos Ukrainoje, priklauso nuo pačios Ukrainos.

W.Waszczykowskis pabrėžė, kad draudimas kai kuriems Ukrainos piliečiams įvažiuoti į Lenkijos teritoriją yra atsakymas į tam tikrus Ukrainos valdžios sprendimus.