Jo vadovaujama dešiniosios pakraipos Teisės ir teisingumo partija varžysis su centro dešiniąja Pilietine platforma, kuriai vadovauja Donaldas Tuskas, teigia BBC.

Remiantis spalio 16-18 dienomis atliktos nuomonių apklausos duomenimis, sekmadienį parlamento rinkimus Lenkijoje gali laimėti Piliečių platforma - pagrindinė Lenkijos opozicinė partija, siekianti pagerinti šalies santykius su Europos Sąjunga ir greičiau įvesti eurą.

Atlikus apklausą paaiškėjo, kad Piliečių platformą palaiko 42 proc. respondentų, tuo tarpu ministro pirmininko Jaroslavo Kačinskio (Jaroslaw Kaczynski) vadovaujamai Teisės ir teisingumo partijai savo balsus atiduoti ketino 32 proc. lenkų. Tai reikštų, kad Piliečių platforma gautų 221 mandatą iš 460, o Teisės ir teisingumo partijai atitektų 156 mandatai, teigia "Bloomberg".

Abi rinkimuose besivaržančios partijos pateikė skirtingas programas. Opozicinė Piliečių platforma pabrėžia ekonomikos politiką ir žada parduoti daugiau valstybės turto bei greičiau įvesti eurą. Jos priešininkė iškėlė labiau socialinę programą, kurioje numatoma kova su korupcija, katalikybės skatinimas ir nacionalinės tapatybės stiprinimas.

Lenkijos rinkimų apygardos sekmadienį veiks iki 20 val. Galutiniai balsavimo rezultatai bus paskelbti spalio 23 d.

Šeštadienį vienas pagrindinių šalies laikraščių prognozavo pasyvų šalies gyventojų dalyvavimą rinkimuose.

Šiuo metu Lenkija yra pasidalinusi į dvi stovyklas - J. Kačinskio šalininkus ir oponentus. 58 metų ministras pirmininkas tiki, kad šalis šiuo metu yra palūžusi, ir jis yra pirmas politikas, kuris bando padėti jai pakilti.

Sekmadienį Lenkijoje įvyksiantys parlamento rinkimai yra svarbiausi nuo komunizmo nuvertimo 1989 metais laikų. Tai interviu naujienų agentūrai "Reuters" penktadienį pareiškė buvęs šalies prezidentas Lechas Walęsa."Šie rinkimai - svarbiausi nuo to laiko, kai žlugo totalitarinė valstybė. Turime juose dalyvauti", - sakė L. Walęsa.

Anot jo, lenkai turi moralinę pareigą balsuoti, kadangi tik dideliu rinkėjų aktyvumu galima nugalėti valdančiąją premjero Jaroslawo Kaczynski ir prezidento Lecho Kaczynski partiją.

"Nuspręskime, ar mūsų šalį valdys viena šeima, du broliai, negerbiantys demokratijos ir mūsų teisių", - pareiškė L. Walęsa.

Jo manymu, broliai Kaczynski niekais paverčia visus Lenkijos laimėjimus, pasiektus nuo 1989 metų. Kaip rašo "Reuters", Kaczynski daug kartų atmetė buvusio prezidento kritiką, teigdami, kad jis atsisakė vertybių, dėl kurių kadaise kovojo.

L. Walęsa taip pat kritikavo brolius Kaczynski už tai, kad jie leido parduoti Gdansko laivų statyklą, kur buvo įkurta nepriklausoma profesinė sąjunga "Solidarumas". "Tai - išdavystė. Laivų statykla yra laisvės motina ir turi likti lenkų rankose", - pabrėžė eksprezidentas.