Buvusi JAV pirmoji ponia Laura Bush gyrė savo vyro pareigų perėmėją prezidentą Baracką Obamą ir, kitaip nei daugelis respublikonų, sakė, kad jis gerai atlieka savo darbą itin sunkiomis aplinkybėmis.

Išsamiame pokalbyje CNN televizijai, kurį davė Paryžiuje, L.Bush išdėstė savo mintis ir apie pirmąją ponią Michelle Obamą, padėtį Afganistane bei savo gyvenimą po neramių aštuonerių metų Baltuosiuose rūmuose.

Moksleiviams reikia padrąsinimo

Būdama šalia prezidento George'o W.Busho Laura daug dėmesio skyrė kovai su pasauliniu neraštingumu. Su šia misija ji lankėsi ir Paryžiuje. Paprastai labai santūri ponia L.Bush gynė B.Obamos sprendimą kreiptis į amerikiečių moksleivius naujų mokslo metų proga. Šią savo kalbą, kuri buvo transliuojama visoje šalyje, prezidentas pasakė vakar. Jo sprendimas nepatiko daugeliui respublikonų, kurie baiminosi, kad jis pasinaudos proga savo politinėms pažiūroms propaguoti. Tačiau L.Bush pareiškė, jog kreiptis į moksleivius bei juos padrąsinti kaip tik ir yra tai, ką turi daryti prezidentas. O tėvai turėtų sekti jo pavyzdžiu ir skatinti savo vaikus likti mokykloje, daug mokytis ir siekti savo svajonių.

L.Bush nuomone, nesąžininga klijuoti B.Obamai "socialisto" etiketę, kaip daro kai kurie jo kritikai. Ji pareiškė nusivylimą labai poliarizuota šių dienų Amerikos politika. Kaip vieną tokios poliarizacijos priežasčių L.Bush nurodė tai, kad yra daug apygardų, kuriose rinkėjai griežtai pasiskirstę arba į konservatyvaus, arba į liberalaus sparno šalininkus.

B.Obamos žmona Michelle sulaukė jos pagyrų už tai, kad sugebėjo paversti Baltuosius rūmus "patogiais namais savo šeimai".

Dar bus įvertintas

L.Bush sakė, kad jos vyras "gyvena gerai", jiedu abu dabar rašo prisiminimus. Ji įsitikinusi, kad galiausiai G.W.Bushas bus prisimintas kaip žmogus, "gynęs laisvę ir savo šalies saugumą". Paklausta, ką pasakytų kritikams, kurie teigia, kad G.W.Busho aštuonerių metų valdymas neigiamai ir destruktyviai paveikė pasaulį, L.Bush atsakė: "Pasakyčiau, jog tai visiška netiesa. Tokie žmonės neteisingai įsivaizduoja ir jį, ir jo pareigas bei atsakomybę, kai jis buvo JAV prezidentas."

Lemiama akimirka

Šie L.Bush komentarai buvo transliuoti pirmadienį, kitą dieną, kai prezidentas B.Obama grįžo po vasaros atostogų į Baltuosius rūmus. Ir jo šalininkai, ir kritikai sutaria, jog kaip tik dabar atėjo kritinė jo prezidentavimo akimirka. Kadangi sveikatos apsaugą B.Obama paskelbė savo prioritetu, jis privalo pateikti įtikinamą reformos planą, kitaip jo reputacija gali pašlyti. O tai gali sugadinti visą likusį prezidentavimo laikotarpį.

Vienas prezidento patarėjų sakė: "Dabar labai daug priklauso nuo jo gebėjimo paskatinti debatus dėl sveikatos apsaugos, kuriuos vainikuotų sėkminga pabaiga. Niekas labiau nepaveiks amerikiečių požiūrio į prezidentą, kaip jo gebėjimas priimti įstatymą Senate."

Kiti svarbūs darbai, kurie laukia B.Obamos rudenį, yra papildomo kontingento įvedimas į Afganistaną ir naujos sankcijos Iranui, o prieš tai dar reikės būti šeimininku per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą ir spręsti pasaulio ekonomikos reikalus.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją