„Lenkijos pusės elgesys yra visiškai nepriimtinas“, – per spaudos konferenciją Maskvoje pareiškė jis, omenyje turėdamas „ašarines dujas, vandens patranką ir virš migrantų galvų Baltarusijos pusės link skriejusius šūvius“.

S. Lavrovas pareiškė neva Rusija imasi visų įmanomų priemonių migracijos krizei Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje išspręsti, taip pat yra pasirengusi suteikti reikiamą pagalbą.

„Darome viską, kad padėtume sureguliuoti šią krizę. Kelių Europos Sąjungos šalių, įskaitant Vokietiją ir Prancūziją, atstovai kreipėsi į prezidentą [Vladimirą] Putiną. Mūsų prašoma padėti ir esame pasirengę tai padaryti“, – per spaudos konferenciją kalbėjo S. Lavrovas.

Pasak ministro, norint išspręsti krizę, visų pirma reikėtų užmegzti tiesioginį Minsko ir Briuselio dialogą.

„Gerai, kad pagaliau įvyko Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir prezidento Lukašenkos pokalbis. Kaip suprantu, buvo sutarta – žinoma, nežinau detalių – kad bus tęsiami kontaktai siekiant rasti sprendimus. Labai tikiuosi, kad sveikas protas nugalės anapus sienos, Lenkijos pusėje“, – pareiškė S. Lavrovas.

Jo teigimu, lenkų kariuomenės veiksmai pasienyje pažeidžia „visas įmanomas humanitarinės teisės normas“.

Tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Artimųjų Rytų, jau daugiau kaip savaitę yra įstrigę stovykloje prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos. Antradienį ten kilo naujų neramumų – migrantai mėgino veržtis per pjaunančių vielų užtvarą, svaidė į lenkų saugumo tarnybų pareigūnus akmenis ir įvairius kitus daiktus, o Lenkijos tarnybos atsakė ašarinėmis dujomis ir vandens patrankų čiurkšlėmis.

Briuselis žada skelbti naujas sankcijas Aliaksandro Lukašenkos režimui, kurį kaltina apgaulingais pažadais prisiviliojus migrantus į savo šalį ir siunčiant juos veržtis per ES išorinę sieną. Minskas tokius kaltinimus neigia.

ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį sutarė išplėsti jau taikomas sankcijas A. Lukašenkos režimui. Nuspręsta, kad dabar bus baudžiami ir asmenys ar bendrovės, jei bus nustatyta, kad jie skatino neteisėtai kirsti ES sienas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)