„Vis dar esame pasirengę bendradarbiauti, siekiant išsaugoti Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (INF)“, - sakė S. Lavrovas, ragindamas Europą padėti vedant derybas.

Tokie Rusijos užsienio reikalų ministro komentarai pasirodė po antradienį Ženevoje įvykusių JAV ir Rusijos pareigūnų derybų. JAV ir Rusijos diplomatai kaltino vieni kitus dėl to, kad sutartis atsidūrė ties žlugimo riba. Rusai teigė, kad amerikiečiai patvirtino Vašingtono ketinimus pasitraukti iš sutarties nuo vasario 2 d.

S. Lavrovas griežtai kritikavo Vašingtono poziciją, tvirtindamas, kad konflikto galimybė didėja. Politikas taip pat pareiškė viltį, kad Vašingtonas laikysis atsakingo požiūrio į ginklų kontrolės sutartis ir kad bus galima išsaugoti kitą svarbų ginklų kontrolės susitarimą - „New START“, kuri baigs galioti 2021 metais.

JAV anksčiau šiais metais paskelbė apie ketinimus pasitraukti iš INF sutarties ir kaltino Rusiją sutarties sąlygų pažeidinėjimu.

1987 metais tuomečio JAV prezidento Ronaldo Reagano ir Sovietų Sąjungos prezidento Michailo Gorbačiovo pasirašyta sutartis draudžia gaminti ir turėti iš sausumos paleidžiamas branduolinį ginklą nešti galinčias sparnuotąsias raketas, kurių veikimo nuotolis - nuo 500 iki 5 500 km. Vašingtonas tvirtina, kad būtent Rusijos raketų sistema 9M729 pažeidžia sutartį.