Lankydamasis Slovėnijoje S. Lavrovas sakė, jog priklausymas NATO ar ES „nereiškia, kad būtina vengti kontaktų su valstybėmis, kurios nepriklauso šioms tarptautinėms organizacijoms“, tokiomis kaip Rusija.

„Galvoju, kad absoliučiai žalinga primesti bet kokiai šaliai neteisingą pasirinkimą, ... kad jūs arba su Vakarais, arba su Rytais, – sakė jis. – Gaila, kai kurie mūsų kolegos Vakaruose remiasi būtent tokia logika, bendraudami su šalimis Vakarų Balkanuose ir ne vien ten.“

S. Lavrovas, apsilankęs ES narėje Slovėnijoje, nuvyko į Serbiją, siekiančią narystės šiame bloke ir išliekančią reta Maskvos sąjungininke regione, kur Rusija nori išsaugoti savo tradicinę įtaką.

Slovėnija prisidėjo prie Vakarų sankcijų Rusijai dėl Ukrainos, bet Serbija nepaisydama ES reikalavimų atsisakė tai padaryti. Vakaruose vis labiau nuogąstaujama, kad Rusija naudojasi Serbija įtampai Balkanuose kurstyti, ginkluodama savo sąjungininkę karo lėktuvais ir tankais. Tuo pačiu esą bandoma destabilizuoti kaimynines Bosniją, Juodkalniją ir Makedoniją.

„Nei Rusija, nei Serbija viena kitai nieko neįveda“, – bendroje spaudos konferencijoje su Serbijos prezidentu Aleksandru Vučičiumi sakė S. Lavrovas ir pridūrė, kad „Serbija yra pasiryžusi išlaikyti savo neutralų statusą, kuris yra stabilumo veiksnys Balkanuose.“

A. Vučičius sakė, kad Serbijos tikslas yra tapti ES nare, bet pridūrė: „Noriu pasakyti aiškiai: Serbija niekada neįves sankcijų Rusijos Federacijai.“

Bendrame su Serbijos užsienio reikalų ministru Ivica Dačičiumi komentare S. Lavrovas rašė, kad politika „arba su mumis, arba prieš mus“ kurstė nepasitikėjimą ir nestabilumą Europos žemyne“.

Abu ministrai pažadėjo toliau stiprinti „strateginę partnerystę“ ir sakė, kad Serbijos ir Rusijos bendradarbiavimas yra pagrįstas „abipuse pagarba abiejų šalių pasirinkimu ir atsižvelgimu į interesus“.

A. Vučičius savo ruožtu pridūrė, kad jo šalis ketina pirkti rusiškas dujas, kai pradės veikti dujotiekis „Turkijos srautas“ (Turkish Stream).

„Mes pirkome ir pirksime rusiškas dujas, taip pat ir per dujotiekį „Turkijos srautas“, – po derybų su S. Lavrovu sakė jis.

Pasak A. Vučičiaus, Serbija vartoja vis daugiau dujų, „todėl toks tiekimas labai svarbus“.

Serbija yra sakiusi, kad nori įstoti į ES ir tuo pačiu išlaikyti glaudžius ryšius su Maskva, bet kai kurie analitikai mano, kad toks balansavimas nėra tvarus, šaliai artėjant bloko link.