„Jei Europa šiuos santykius nutraukė, paprastai sunaikinus visus daugelį metų kurtus mechanizmus ir mūsų partnerėmis liko tik atskiros Europos šalys, norinčios vadovautis savo nacionaliniais interesais, tai tikriausiai objektyviai nulems, kad mūsų santykiai su Kinija vystysis greičiau nei tai, kas liko Europos šalių atžvilgiu“, – per spaudos konferenciją Kinijoje kalbėjo S. Lavrovas.

„Su Europos Sąjunga kaip su organizacija santykių nėra. Visą šių santykių infrastruktūrą sunaikinta Briuselio vienašališkų sprendimų“, – pabrėžė rusų diplomatijos vadovas.

Jis pabrėžė, kad Maskva yra pasirengusi atgaivinti ryšius, jei Briuselis nuspręstų, kad įmanoma „pašalinti šią anomaliją“.

Pasak S. Lavrovo, „JAV, Europa ir apskritai Vakarai iš esmės pakeičia diplomatiją, kurios meną jie praranda, šiais žingsniais, primesdami visiems kitiems savo taisykles, kurios, jų nuomone, turėtų būti pasaulio pagrindas – ne tarptautinė teisė, o taisyklės“.

„Na, o sankcijos yra viena iš šių taisyklių rūšių“, – pridūrė ministras.

Kinija ir Rusija Šaltojo karo laikais varžėsi dėl lyderystės komunistiniame pasaulyje, bet pastaraisiais metais užmezgė tvirtus santykius, paremtus priešinimusi JAV vadovaujamai liberaliajai tvarkai, taip pat bendradarbiavimu karinėje, technologijų ir prekybos gamtos ištekliais srityse. Kinijos komunistų partija neleidžia veikti jokiai politinei opozicijai ir griežtai kontroliuoja pilietinę visuomenę. Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tęsia susidorojimo su atviresnės sistemos reikalaujančiais piliečiais kampaniją.

Vakarų valstybės, įskaitant ES jau daugelį metų taiko Rusijai sankcijas dėl Krymo aneksijos, paramos separatistams Vakarų Ukrainoje ir susidorojimo su Kremliaus kritikais.

Naujausios Kinijai paskelbtos ES sankcijos taikomos pagal naują sistemą, panašią į vadinamąjį Magnitskio įstatymą – JAV eksprezidento Baracko Obamos laikų teisės aktą, leidžiantį Vašingtonui įtraukti į juodąjį sąrašą žmogaus teisių pažeidimais įtariamus asmenis. Tokiems pažeidėjams įšaldomas turtas ir draudžiama įvažiuoti į Jungtines Valstijas.

Vasario viduryje Rusija pagrasino nutraukti santykius su ES, jei Briuselis paskelbs šaliai naujas sankcijas.

Jo šalis tam nusiteikusi, sakė Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrova.

„Mes nenorime izoliuotis nuo pasaulio gyvenimo, tačiau turime būti tam pasirengę. Jei nori taikos, reikia ruoštis karui“, – kalbėjo S. Lavrovas.

S. Lavrovas per interviu sulaukė Vladimiro Solovjovo klausimo, ar Rusija artėja prie santykių su Europos Sąjunga nutraukimo ribos.

„Pradėsime nuo to, jog esame pasiruošę. Jeigu dar kartą pamatysime, ką pajutome jau ne kartą, kad vienoje ar kitoje srityje kyla sankcijų, grasinančių mūsų ekonomikai, įskaitant pačias jautriausias sferas, grėsmė, tuomet – taip“, – pareiškė ministras.

Anot S. Lavrovo, Rusija nenori būti izoliuota nuo „pasaulinio gyvenimo“, tačiau privalo būti tam pasirengusi. „Nori taikos – ruoškis karui“, – konstatavo S. Lavrovas.

Pasirodžius šiam kontroversiškam interviu Kremlius mėgino taisyti padėtį, aiškindamas, kad S. Lavrovo pasisakymas buvo ištrauktas iš konteksto.

„Masinės informacijos priemonės šią sencacinga tapusią antraštę pateikia be konteksto, ir tai didelė žiniasklaidos klaida – klaida, keičianti prasmę. Esmė kaip tik ta, kad mes to [nutraukti santykių] kaip tik nenorime – norime vystyti santykius su Europos Sąjunga. Tačiau jeigu ES eis šiuo keliu, tuomet – taip, mes būsime pasiruošę“, – žurnalistams vėliau sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Anot jo, žiniasklaida „iškreipė prasmę ir pateikė šią sensacingą antraštę tokiu būdu, kad esą Rusija vos ne inicijuos patį santykių su ES nutraukimą“.

Paklaustas, ar gali būti pasiekta padėtis, kai Maskvos ir ES diplomatiniai santykiai nutrūks, D. Peskovas atsakė: „Aišku, jeigu susidursime su itin destruktyvia linija, darančią žalą mūsų infrastruktūrai, mūsų interesams – žinoma, Rusija turi būti iš anksto pasiruošusi ir tokiems nedraugiškiems žingsniams.“