Pirmiausiai Ukraina, anot S. Lavrovo, turi nutraukti Luhansko ir Donecko teritorijų blokadą. Ukraina žmonėms Donbase taip pat turėtų mokėti jų pensijas. Rusijos diplomatijos vadovas kalbėjo po vaizdo konferencijos su kolegomis iš Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos. Joje S. Lavrovas reikalavo aktyvesnių veiksmų, kad pagerėtų humanitarinė padėtis. Jis kartu atmetė kaltinimus, kad Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojams neleidžiama patekti į karo teritoriją. „Tai laužta iš piršto“, - sakė jis.

Ministras kalbėjo apie įstrigusį gruodžio pradžioje Paryžiuje vykusio viršūnių susitikimo Normandijos formatu sprendimų įgyvendinimą. Iš susitarimų iki šiol dukart pasikeista belaisviais tarp Kijevo ir separatistinių Luhansko ir Donecko teritorijų. Tarp susitarimų taip pat buvo naujos paliaubos bei trijų naujų fronto ruožų nustatymas dalinių išvedimui.

Nuo 2014 metų Donecko ir Luhansko regionuose vyriausybiniai daliniai kovoja su Rusijos remiamais separatistais. JT vertinimu, nuo tada žuvo 13 200 žmonių.