M. Pompeo į Paryžių atvyko šeštadienį, pradėdamas kelionę po septynias JAV sąjungininkes.

Amerikos diplomatijos vadovas kritikuojamas dėl paramos prezidentui D. Trumpui, skelbiančiam jokiais įrodymais nepagrįstus kaltinimus dėl esą suklastotų rinkimų.

„Įvyks sklandus perėjimas prie antrosios Trumpo administracijos“, – praėjusią savaitę pareiškė žurnalistams M. Pompeo, paskelbęs apie savo būsimą kelionę.

Visgi pasaulio lyderiai aiškiai parodė, ką jie mato rinkimų nugalėtoju. E. Macronas buvo vienas pirmųjų vadovų, pasveikinusių J. Bideną su pergale ir pasikalbėjusių su juo telefonu.

M. Pompeo kritiškai atsiliepė apie tokius kontaktus su J. Bidenu. Televizijai „Fox News“ valstybės sekretorius sakė, kad skambučiai J. Bidenui būtų priimtini, jeigu būtų skambinama „tiesiog pasisveikinti“.

„Tačiau neapsigaukite – turime vieną prezidentą, vieną valstybės sekretorių ir tik vieną nacionalinio saugumo komandą“, – kalbėjo jis.

Prancūzijos prezidento patarėjai pabrėžė, kad M. Pompeo siekė susitikti su E. Macronu ir sutikimas buvo duotas „užtikrinant visišką skaidrumą su išrinktojo prezidento Joe Bideno komanda“.

Keblią padėtį atspindi faktas, kad po M. Pompeo ir E. Macrono derybų, taip pat atskiro valstybės sekretoriaus susitikimo su Prancūzijos diplomatijos vadovu Jeanu-Yves'u Le Drianu, nenumatyta jokių spaudos konferencijų.

Vienas Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas, žurnalistų paklaustas, ar M. Pompeo tvirtins sąjungininkams, kad D. Trumpas liks valdžioje, sakė, kad buvęs Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius turi „plačią strategiją“, kaip siekti JAV interesų, ir „tebėra valstybės sekretorius“.

Tebesitęsiantys nesutarimai

E. Macronas, kitaip nei kai kurie kiti Europos Sąjungos lyderiai, iškart ėmėsi žingsnių užmegzti glaudžius ryšius su D. Trumpu, kai šis prieš ketverius metus buvo išrinktas prezidentu. 2017-ųjų liepą respublikonas kaip garbės svečias dalyvavo Bastilijos paėmimo dienos iškilmėse Paryžiuje, o jų išvakarėse prezidentai kartu su sutuoktinėmis mėgavosi vakariene Eifelio bokšte esančiame „Michelin“ žvaigždute apdovanotame restorane.

Tačiau analitikai sako, kad Prancūzijos vadovo pastangos buvo bevaisės. D. Trumpas išvedė Jungtines Valstijas iš 2017-ųjų Paryžiaus klimato susitarimo, be to, abu lyderiai taip pat nesutaria dėl Irano, prekybos ir technologijų milžinių apmokestinimo.

„Tvirtų ryšių tarp mūsų šalių neįmanoma pervertinti, ir aš nekantriai laukiu diskusijų Paryžiuje“, – sakė M. Pompeo.

Tačiau esama virtinės priežasčių trinčiai.

J. Y. Le Drianas penktadienį sakė, kad susitikime su M. Pompeo išsakys ne vieną džihadistų ataką išgyvenusios Prancūzijos susirūpinimą D. Trumpo planais paspartinti JAV pajėgų išvedimą iš Irako ir Afganistano.

„Nemanome, jog tai turėtų įvykti“, – sakė ministras interviu vienai televizijai.

ES lyderiai savo ruožtu tebemėgina išgelbėti didelėmis pastangomis sudarytą tarptautinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos, iš kurio vienašališkai pasitraukė D. Trumpas.

Vienas D. Trumpo administracijos aukšto rango pareigūnas žurnalistams sakė, kad Vašingtono vykdoma „maksimalaus spaudimo“ senam priešininkui Iranui politika „ateinančiais mėnesiais bus toliau tęsiama“.

Atsisveikinimo kelionė?

Vizitas turi atsisveikinimo kelionės požymių, nors taip jokiu būdu nesakoma. Savaitgalį M. Pompeo Paryžiuje neturėjo jokių oficialių susitikimų ir praleido jį su žmona Susan.

Pirmadienį ryte jis turėjo pagerbti neseniai Prancūzijoje įvykdytų teroro atakų aukas, tarp jų mokytoją Samuelį Paty, kuriam buvo nupjauta galva dėl mokiniams parodytų pranašo Muhammado karikatūrų, ir tris Nicos bažnyčioje peiliu mirtinai sužalotus žmones.

Iš Paryžiaus M. Pompeo nuvyks į Stambulą, kur jo kelionė taip pat kelia trintį.

Vienintelis JAV valstybės sekretoriaus susitikimas Stambule, apie kurį skelbiama, yra diskusija apie religijos laisvę su ekumeniniu patriarchu Baltramiejumi I, pasaulio ortodoksų dvasiniu lyderiu. Religijos laisvė yra svarbi tema evangelikui N. Pompeo.

Jeruzalėje jis susitiks su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu – artimu D. Trumpo partneriu, jau pasveikinusiu J. Bideną.

Kaip pranešė Izraelio laikraštis „Haaretz“ ir naujienų svetainė „Axios“, M. Pompeo taps pirmuoju JAV valstybės sekretoriumi, apsilankiusiu vienoje iš Izraelio gyvenviečių okupuotose palestiniečių teritorijose. Šias gyvenvietes praktiškai visos kitos šalys laiko neteisėtomis.

M. Pompeo taip pat apsilankys Izraelio aneksuotose Golano Aukštumose, jų aneksiją pripažinus D. Trumpui.

Valstybės sekretorius taip pat nuvyks į Saudo Arabiją, Jungtinius Arabų Emiratus, Katarą ir Sakartvelą.