Jis pridūrė, jog partijai šis žingsnis nebuvo netikėtas.

E. Tavaras naujienų agentūrai BNS patvirtino, kad LZP pašalinta iš Europos žaliųjų partijos. Tačiau partijos pirmininkas pažymėjo, kad LZP „pati jau kurį laiką svarstė pasitraukti iš Europos žaliųjų partijos, nes tapo sudėtinga sieti mūsų partiją su vadinamaisiais šiuolaikiniais žaliaisiais“.

„Tai įrodė ir šis kongresas, viešai pasmerkęs mus už mūsų nusistatymą prieš tos pačios lyties asmenų santuokas ar nepritarimą, kad valstybė finansuotų mokyklas, kuriose mokoma rusų kalba, taip pat už tai, kad užuot gynę globalizaciją, giname patriotizmą“, – sakė E. Tavaras.

Jis pridūrė, kad pastaraisiais metai Europos žaliųjų partija, užuot propagavusi žaliųjų vertybes, pasidavė agresyviam neoliberalizmui.

Pasak E. Tavaro, LZP visuomet tikėjo ir toliau tiki, kad pasaulio žaliuosius turi vienyti bendras požiūris į aplinkosaugos problemas ir jiems neturėtų būti primetamos pažiūros į kitus dalykus.

„Nesuprantame, kodėl žalioji idėja turėtų būtis siejama su seksualumu, etnine kilme, ekonominiu kairuoliškumu ir t. t. Mūsų vėliava žaliai balta, ne vaivorykštės spalvų“, – sakė partijos pirimininkas.

Tamperės mieste Suomijos pietvakariuose nuo penktadienio iki sekmadienio posėdžiavę Europos žaliųjų partijos tarybos delegatai buvo paraginti priimti sprendimą dėl LZP pašalinimo iš Europos žaliųjų partijos, rodo Europos žaliųjų partijos Komiteto parengtas dokumentas, perduotas visiems delegatams.

Europos žaliųjų partija kritikuoja Latvijos žaliuosius už veiklą, kuri kertasi su žaliųjų vertybėmis ir Europos žaliųjų partijos įstatais, pavyzdžiui, už tai, kad partija, spręsdama savo vidaus reikalus, nesilaiko demokratijos principų, taip pat už tai, kad „chroniškai“ nesidomi Europos žaliųjų partijos veikla.

Anot Europos žaliųjų partijos, Latvijos žalieji sistemingai vėluoja mokėti nario įnašus, neatsiunčia delegatų į Europos žaliųjų partijos Tarybos susitikimus ir nerodo noro palaikyti ryšių su Europos žaliųjų partijos atstovais.

Latvijos žalieji Europos žaliųjų partijos rūstybę, be kita ko, užsitraukė ir dėl savo pirmininko E. Tavaro neslepiamos simpatijos JAV Respublikonų partijai ir prezidentui Donaldui Trumpui, taip pat balsavimo prieš civilinės partnerystės įstatymą, homofobiškų pasisakymų, kai kurių partijos narių, įskaitant eksprezidentą Raimondą Vėjuonį, anksčiau priklausiusį LZP, raginimų Latvijos mokyklose mokyti tik latvių kalba, nepritarimo Europos Komisijos pasiūlytai pabėgėlių paskirstymo kvotų sistemai bei balsavimo prieš Stambulo konvenciją.