Sudariusios šį susitarimą valdančiosios partijos dabar yra pasirengusios pirmadienį susitikti su prezidentu Andriu Bėrziniu.

„Mes susitarėme, kad visos trys koalicijos partijos remia Laimduotą Straujumą kaip kandidatę į premjerus ir toje pozicijoje ji siūlo palikti koaliciją esamos struktūros, tai yra, koaliciją iš trijų partijų“, – sakė S.Abuoltinia.

Pasak jos, jeigu prezidentas sutiks su šiuo koalicijos modeliu, artimiausiu metu bus surengti susitikimai su kitomis politinėmis partijomis, turinčiomis atstovų naujajame Latvijos parlamente. Valdančiosios partijos planuoja naujas trišales konsultacijas trečiadienį, kurių metu turi būti nuspręsta dėl skubiausių užduočių. Jeigu prezidentas paves L.Straujumai suformuoti naują vyriausybę, ji trečiadienį pateiks galimą savo naujosios vyriausybės sudėtį.

Tačiau „Vienybės“ lyderė užsiminė, kad kol kas nė viena iš koalicijos partnerių neparodė suinteresuotumo vadovauti Ekonomikos ir Sveikatos apsaugos ministerijoms.

Kaip sakė BNS šaltiniai, minimos trys partijos kol kas susitarė dėl tokio kai kurių postų pasidalijimo: „Vienybei“ turi priklausyti premjero, finansų ministro ir užsienio reikalų ministro postai, ZZS būtų atsakinga už gerovės, žemės ūkio ir gynybos ministerijas, o Nacionalinio aljanso atstovas toliau vadovaus kultūros ministerijai.

Kol kas neaišku, kuriai partijai atiteks atsakomybė už transporto ministeriją bei aplinkos apsaugos ir regionų vystymo ministeriją.

Tarp vyriausybės narių, kurie turėtų išsaugoti postus, be L.Straujumos, minimi užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius, gynybos ministras Raimondas Vėjuonis, žemės ūkio ministras Janis Dūklvas, gerovės ministras Uldis Augulis bei kultūros ministrė Dacė Melbardė.

ZZS savo kandidate į transporto ministrus veikiausiai siūlys Daną Reizniecę- Uozuolą, o Marį Kučinskį - kandidatu į aplinkos apsaugos ir regionų vystymo ministro postą.

Nacionalinis aljansas turi du kandidatus į aplinkos apsaugos ir regionų vystymo ministerijos vadovus - dabartinį ministerijos parlamentinį sekretorių Einarą Cilinskį ir buvusį transporto ministrą Kasparą Gerhardą. Pastarasis laikomas labiausiai tikėtinu kandidatu.

Dabartinis parlamento Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Janis Reiras įvardijamas kaip galimas kandidatas į finansų ministro postą.