Kaip sužinojo portalas DELFI.lv, draugijos „NoPride“ vadovas Igoris Masliukovas, pastorius Janis Šmitas ir Romos katalikų bažnyčios kardinolas Janis Pujatas pareikalavo, kad jiems būtų suteiktas trečiosios šalies statusas, tačiau teismas jų prašymus atmetė.

Teismas taip pat atmetė Rygos tarybos prašymą teismo posėdį rengti už uždarų durų. Posėdžio metu Rygos tarybos atstovė pažymėjo, jog egzistuoja didelė tikimybė, kad akcija susilauks pasipriešinimo. Policija šių duomenų oficialiai nepatvirtino.

Savo ruožtu, Janis Pujatas pateikė 7 tūkst. Rygos gyventojų parašus prieš gėjų paradą. Pasak kardinolo, reikia ginti ne tik seksualinių mažumų, bet ir kitų žmonių teises.

Teisme dalyvavo seksualinių mažumų atstovai bei įvairių Rygos krikščioniškų bendruomenių atstovai, taip pat ir bažnyčios „Naujoji karta“ pastorius Aleksejus Lediajevas bei jo bendraminčiai. Į posėdį taip pat atvyko ir užsienio žiniasklaidos, „London Pride“, Danijos ir Švedijos parlamentų, Europos parlamento bei „Amnesty International“ atstovai.

Per pertrauką eitynių priešininkai, paraginti Janio Pujato, sukalbėjo maldą „Tėve mūsų“.

Teisme budėjo daug policijos pareigūnų, kurie ragino žmones elgtis ramiai.